Dirigent Reinbert te Leeuw verbiedt autobiografie vlak voor verschijnen

Een al geschreven biografie van Reinbert de Leeuw verschijnt niet. De pianist/dirigent en de auteur van de biografie, muziekjournalist Thea Derks, kunnen het niet eens worden over de inhoud. Het boek zou deze maand uitkomen bij uitgeverij De Bezige Bij, een logische timing omdat De Leeuw eerder deze maand 75 werd. Thea Derks, musicoloog en werkzaam als muziekjournalist voor onder andere Radio 4, voerde talrijke gesprekken met De Leeuw. Ze werkte zeven jaar aan het boek. De Leeuw zegt: „De opzet was dat het een geautoriseerde biografie zou worden. Ik heb vrije toegang geboden tot mijn archief. Dat bevat documenten waarin mensen nare dingen over me zeggen, maar dat is niet het punt. Mijn fundamentele bezwaar is dat ik totaal niet betrokken ben bij de totstandkoming van de inhoud, en dat die inhoud lacunes en onjuistheden bevat. Sommige details zijn tot de finesses uitgewerkt, ontmoetingen die ik als essentieel ervaar ontbreken juist. Zo’n boek kan ik niet autoriseren.” Auteur Thea Derks onthoudt zich van commentaar. (NRC)