‘Ik heb niets met kort nieuws, en apps ervaar ik als een soort ruis’

Sophie Hilbrand presenteert het BNN-programma Je zal het maar zijn. Wat leest en kijkt zij zelf graag?

In Je zal het maar zijn portretteert Sophie Hilbrand (1975) jonge mensen met een bijzonder verhaal. Zo interviewde ze Lola Brood over de dood van haar vader Herman. Het gesprek leverde Hilbrand een nominatie op voor de Sonja Barend Award, een vakprijs voor het beste tv-interview.

Volgens het juryrapport is een typisch Hilbrand-interview invoelend en nooit veroordelend. Hilbrand wil in haar programma dan ook niet iemands gekte uitvergroten. „Ik wil laten zien dat er achter iedereen een menselijk verhaal schuilgaat. De kijker ziet een kwartier lang dezelfde persoon. Dat is lang genoeg om een goed beeld van diegene te vormen.”

Hoe stelt u in zo’n persoonlijk interview de juiste vragen?

„Samen met de producenten praat ik lang over de situatie van de geïnterviewde. Wat doet het met je als je bijvoorbeeld op jonge leeftijd een ernstig ongeluk hebt gehad of beide ouders bent verloren? Hoe beïnvloedt dat je dagelijks leven? Sommige – soms lastige – vragen moet je stellen, omdat je iemand daardoor echt leert kennen.”

Wat kijkt en leest u zelf?

„Vooral veel interviewprogramma’s. Kijken in de ziel vind ik ontzettend interessant. Ik wil altijd zo veel mogelijk over mensen of onderwerpen te weten komen. Daarom lees ik ook graag lange verhalen. Kort nieuws op internet, daar heb ik weinig mee. Het liefst lees ik een krant zonder telefoon, anders raak je toch snel afgeleid.”

Gebruikt u wel een smartphone?

„Ik heb een iPhone maar dat slaat eigenlijk nergens op. Nieuwe apps ervaar ik vaak als een soort ruis. Op mijn telefoon staat whatsapp en een routeplanner – al blijkt die achterhaald. Oh, en een camera, maar die zat er al standaard op, toch?”

Wat wilt u nog kijken of lezen?

„Heel veel.” Stilte. „Maar ook echt héél veel. Sinds ik twee kleine kinderen heb, lees ik veel minder. Ik heb nog zo veel liggen waar ik niet meer aan toe kom. Als ik iemand in de redactievergadering op maandagochtend over weekendkranten hoor praten, word ik een beetje jaloers.”

Romy van der Poel

De Sonja Barend Award wordt op 14 oktober uitgereikt. Je zal het maar zijn wordt dinsdag om 20:30 uur uitgezonden op Nederland 3.

    • Romy van der Poel