Huisartsen stemmen in met zorgakkoord

OVERVEEN - Tas van de huisarts. ANP XTRA KOEN SUYK

De huisartsen stemmen in met het zorgakkoord dat in juli werd gesloten tussen minister van Volksgezondheid Edith Schippers en alle grote zorgorganisaties. Tijdens een ledenraad van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) reageerden bijna alle aanwezigen positief, zo meldt de vereniging vandaag.

Volgens LHV-voorzitter Steven van Eijck ligt er nu een “solide meerjarig groeipad voor de huisartsenzorg” en wordt de huisarts gezien als “een onmisbare schakel in het beter, bereikbaar en betaalbaar maken van de zorg”. In een verklaring op de site stelt hij:

“De huisarts kan zijn verantwoordelijkheid blijven nemen als regisseur van de zorg in de buurt en poortwachter voor de tweede lijn. Maar de echte winnaar is de patiënt, want die is ook de komende jaren verzekerd van zinnige en zuinige zorg, dicht bij zijn vertrouwde huisarts”, aldus Van Eijck.

In het zorgakkoord is onder meer afgesproken dat de groei van de zorguitgaven volgend jaar moet zijn teruggeschroefd naar 1,5 procent. Vanaf 2015 mogen de uitgaven nog maar met een procent stijgen. Voor huisartsen geldt een uitzondering als ze patiënten behandelen die anders bij een duurdere specialist waren terechtgekomen. Dan mogen de uitgaven naar 2,5 procent groeien.

De huisarts gaat een belangrijke rol spelen in de samenwerking met de andere zorgverleners in de buurt zoals de apothekers en de wijkverpleegkundigen. De bedoeling is dat patiënt langer thuis kan blijven wonen bij de behandeling van chronische ziekten. Daardoor komt er meer werk op het bord van de huisarts te liggen.

    • Anouk Eigenraam