Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Hoog Catharijne is vandaag 40 jaar. Geniet van de promotiefilm uit 1970

Wat nu wordt gezien als het toonbeeld van wansmaak uit de jaren zeventig, was toentertijd “een uniek plan op stedenbouwkundig gebied”. Zie hier een promotiefilmpje voor Hoog Catharijne in Utrecht, dat vandaag haar veertigjarige jubileum viert.

Wat nu wordt gezien als het toonbeeld van wansmaak uit de jaren zeventig, was toentertijd “een uniek plan op stedenbouwkundig gebied”. Zie hier een promotiefilmpje voor Hoog Catharijne in Utrecht, dat vandaag haar veertigjarige jubileum viert.

Hoog Catharijne is één van de best bezochte winkelcentra van Nederland. Maar volgens sommigen ook het lelijkste gebouw van Nederland. Helemaal aan tijd gebonden is dat niet - al bij de opening in 1974 was er protest. Architecten stelden echter dat het gebouw modern doch tijdloos was.

Zomaar wat teksten uit het filmpje over de nieuwe inrichting van het drukste station van het land (“als een spin in het web ligt Utrecht in het hart van ons lijnennet”):

“Dat men ingrijpende maatregelen niet schuwt, bewijst de demping van een historisch niet interessant gedeelte van de stadsgracht. Het fraaie zuidelijke deel daarvan blijft geheel intact.”

“Torenflats bieden ruimte aan driehonderd woningen. In 1978 wordt de laatste fase bereikt. Rondom een nieuw Leidsveer, zal zowel aan de zuid- als aan de noordzijde een bebouwing van allure verrijzen. De voetgangers lopen ook hier geheel vrij op zes meter van de grond.”

“Goede snelle verbindingen met het hele land, en naar buiten. Een nieuw station op gelijk niveau met het verhoogde voetgangersgebied in Hoog Catharijne is in 1973 gereed. Zo zal dit deel van Utrecht er in 1980 uitzien: een moderne binnenstad met alle faciliteiten die voor een centraal gelegen zakencentrum onontbeerlijk zijn.”

Spraakmakend wordt het opnieuw

Hoog Catharijne wordt nu weer vernieuwd. In 2019 moet het vernieuwde winkelcentrum af zijn. In een nieuw promotiefilmpje kun je zien hoe het eruit gaat zien - in fellere kleuren dit keer. En ook veertig jaar later worden superlatieven niet geschuwd. Een tipje van de sluier: het “historisch niet interessante” water komt weer terug. Benieuwd hoe we over veertig jaar tegen deze architectonische beslissingen aankijken.

“Lang geleden was Hoog Catharijne spraakmakend, als eerste grote winkelcentrum van Nederland. En spraakmakend wordt het opnieuw. Als de ultieme ontmoetingsplek in Nederland en de regio. De rol van Hoog Catharijne is helemaal opnieuw uitgedacht. De betekenis voor Utrecht, de bewoners, de bezoekers en forenzen. De ruimte, de ervaring, alles wordt anders. Zelfs het water komt weer terug!”