Hoe je een Kirgiez van een Armeniër leert onderscheiden

Wie: Dina Siegel

Leeftijd: 51

Wat: hoogleraar criminologie

Waar: EenVandaag, NOS Journaal, Pauw & Witteman

Het oordeel over de Nederlandse politie van respondenten in vier landen vatte ze bondig samen: „Traag, lui, niet efficiënt.” Ook de conclusie dat Roemenië en Bulgarije nu veiliger zijn dan Nederland als het om mobiele criminaliteit gaat, is goud voor een actualiteitenrubriek.

Dina Siegel volgde in 2009 de roemruchte Frank Bovenkerk op als hoogleraar criminologie aan de Universiteit Utrecht. Ze publiceerde in 2005 al het boek Russische bizniz , waarin ze de zogeheten Russische maffia ontrafelt voor Nederlanders die, aldus een recensent van het boek, „nog geen Kirgiez van een Armeniër kunnen onderscheiden”. De meeste criminelen die Russisch met elkaar praten hebben namelijk een andere etnische achtergrond: Tsjetsjenen, Armeniërs, Georgiërs, maar bovenal Joden.

Destijds kwam Siegel veel minder in beeld dan nu met haar rapport over rondtrekkende bendes van Romazigeuners. Dat kan zijn omdat haar conclusie in dit geval meer strookt met de publieke perceptie van een slappe politie die zich door zigeuners laat ringeloren, maar misschien is ze gewoon de Nederlandse taal inmiddels meer machtig.

Er zijn weinig deskundigen in Nederland die ook door hun eigen achtergrond meer helderheid kunnen verschaffen over het hier totaal onbekende Midden- en Oost-Europa. Siegel werd als Sovjetburger geboren in Kisjinov, thans als Chisinau hoofdstad van de onafhankelijke republiek Moldavië. In 1980 vertrok ze naar Israël, waar ze afstudeerde als socioloog en sociaal antropoloog. Ze promoveerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op de migratie van Joodse criminelen uit de Sovjet-Unie naar Israël.

Ook haar oratie Maffia, diamanten en Mozart, een pleidooi voor etnografische onderzoeksmethoden in de criminologie, is in boekvorm verkrijgbaar. De media kunnen nog veel plezier aan haar kennis en uitgesproken opvattingen gaan beleven. Want wij vinden hier van alles over mensen van daar die hierheen komen, maar weten heel erg weinig.

Hans Beerekamp

De tv-recensent verwelkomt iedere week een nieuwkomer in de mediacarrousel.

    • Hans Beerekamp