Hij wilde geen Bill Cosby zijn

Zien Informatief

Het uur van de wolf: Het raadsel van Richard Pryor Nederland 3, 23.00-00.30u.

Vraag Nederlandse cabaretiers wie hun grote voorbeeld is en ze zeggen niet Toon Hermans, maar Richard Pryor. De Afro-Amerikaanse komiek (1940-2005) is een van de grootsten, omdat hij geen grappen maakte, maar verhalen vertelde. Kleurrijke, rauwe verhalen, oergeestig, maar ook ongemakkelijk waar en echt. Hij hield zich nooit in, hij spaarde zijn publiek niet, en ook zichzelf niet.

Dat hij die verhalen niet hoefde te verzinnen, blijkt uit de documentaire Richard Pryor: Omit the Logic van Marina Zenovich. Pryor groeide op in het familiebordeel, zijn moeder en tante waren hoeren, zijn vader en ooms pooiers, en oma was de madam. Hij wilde beroemd worden, maar het aanvankelijk voor hem uitgezette carrièrepad om een veilige, goedaardige komiek à la Bill Cosby te worden blies hij zelf op. Ook latere pogingen om hem te temmen, blies hij telkens op. Om zijn artistieke integriteit te bewaken, maar toch ook omdat opblazen nu eenmaal zijn natuur was. Bergen cocaïne, heel veel vrouwen (één geïnterviewde wordt ‘Wife no. 4 & 7’ genoemd) en veel explosieven komen langs. Zo schoot hij op zijn aquarium en auto en stak hij zichzelf in brand. Ongezond, maar altijd goede brandstof voor zijn shows.

Wilfred Takken