Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Rousseff haalt hard uit naar VS vanwege spionage NSA - ‘belediging’

De Braziliaanse president Dilma Rousseff op de Algemene Vergadering van de VN.
De Braziliaanse president Dilma Rousseff op de Algemene Vergadering van de VN. Foto Reuters / Mike Segar

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft hard uitgehaald naar de Verenigde Staten vanwege de vergaande spionagepraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Ze noemde het op de Algemene Vergadering van de VN in New York een “belediging”. Naar verluidt was Brazilië een van de belangrijkste doelwitten van de NSA in Zuid-Amerika. Obama spreekt na Rousseff.

Volgens Roussef is er zonder privacy geen echte vrijheid van meningsuiting. Ze wil daarom dat de VN zich over regulering van internet gaan ontfermen, twittert onze buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Brazilie wil dat VN zich gaan ontfermen over regulering van gedrag van landen op internet, zegt pres Rousseff bij Algemene Vergadering VN
Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel ‘VS schonden met aftappen communicatie v burgers, bedrijven en president, internationaal recht’, zegt pres Rousseff v Brazilie op VN-top

Rousseff zei volgens persbureau Reuters:

“Een zodanige inmenging in levens van anderen en aangelegenheden van andere landen, is een schending van het internationaal recht. En daarmee een belediging van de principes die zouden moeten gelden tussen landen, vooral tussen bevriende landen.”

Brazilië belangrijkste doelwit NSA

De VS zouden onder andere gesprekken tussen Rousseff en haar naaste medewerkers hebben afgeluisterd, en ook het staatsoliebedrijf Petrobras werd afgeluisterd. In totaal zouden miljarden e-mails en telefoongesprekken door de NSA-systemen zijn gehaald. De praktijken kwamen aan het licht door documenten die voormalig NSA-medewerker Edward Snowden heeft gelekt. Rouseff stelde eerder deze maand haar staatsbezoek aan de VS al uit wegens spionage. Het was de eerste keer dat het spionageprogramma duidelijke diplomatieke consequenties had.

Obama, die monenteel op de top van de Verenigde Naties spreekt (na Rousseff dus), zei dat hij zoekt naar “een balans tussen veiligheid en privacy”. Verder gaat hij vooral in op de situatie in Syrië.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel En geen woord van Obama voor boze Rousseff en de NSA natuurlijk bij de VN #HopenDatHetOverwaait