Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Activisten Arctic Sunrise waarschijnlijk aangeklaagd voor piraterij

De ijsbreker Arctic Sunrise van Greenpeace op archiefbeeld in de Barentszzee.
De ijsbreker Arctic Sunrise van Greenpeace op archiefbeeld in de Barentszzee. Foto EPA / Will Rose

De Greenpeace-activisten op de geënterde Arctic Sunrise die demonstreerden tegen een boorplatform van Gazprom worden hoogstwaarschijnlijk aangeklaagd wegens piraterij. De Russische autoriteiten zijn een onderzoek gestart, meldt persbureau Interfax. De activisten zullen worden vervolgd “ongeacht hun nationaliteit”.

Intussen zou het schip spoedig moeten aankomen in de haven van Moermansk, waar het door de Russische kustwacht al sinds vrijdag naartoe wordt gesleept. De NOS meldt dat de ijsbreker voor anker ligt, het is niet duidelijk waarom. De haveninspecteur heeft gezegd dat het schip voorlopig niet de haven zal binnenvaren. Greenpeace wacht hun activisten op.

Update 12.54 uur: Diplomaten uit Nederland en andere landen gaan straks aan boord van het schip van Greenpeace, zo meldt persdienst Novum. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kon dit niet direct bevestigen of ontkennen. Het schip ligt inmiddels voor anker bij Mishukovo, nabij Moermansk.

De organisatie heeft al enige tijd geen contact kunnen krijgen met de 30 man aan boord.

Twitter avatar gp_sunrise Arctic Sunrise Signs of life! 1st photo of the ship being towed to port. Help #FreeTheArctic30 http://t.co/lbMmeSkBhU http://t.co/Z16mVevPHb

Protest tegen boorplannen Pechora Zee

Greenpeace protesteert met het schip tegen de plannen van het aardgasbedrijf Gazprom om met Shell in de Pechora Zee te boren naar olie. De Russische autoriteiten spraken eerder al van een provocatie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten gesprekken te voeren met de Russische autoriteiten om duidelijkheid te krijgen.

Vorige maand kreeg Greenpeace geen toestemming van de Russische autoriteiten om de Noordelijke Zeeroute te betreden. De Arctic Sunrise zette toch koers richting de zeeroute, waarop de Russische kustwacht uiteindelijk zou hebben gedreigd het vuur te openen als het schip het gebied niet zou verlaten. Dat was voor het ministerie van Buitenlandse Zaken aanleiding om Russische diplomaten om opheldering te vragen.