Geen ontmoeting tussen Obama en Rohani bij de VN

De Amerikaanse president Obama zal bij de Verenigde Naties vanavond geen ontmoeting hebben met de Iraanse president Hassan Rouhani. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens een hoge Amerikaanse regeringsambtenaar zou de ontmoeting “te gecompliceerd” zijn. De VS hadden laten weten dat Amerika open stond voor informeel overleg.

De Amerikaanse president Obama in gesprek met de Jordaanse koning Abdullah II op de Algemene Vergadering van de VN vandaag. Op de achtergrond secretaris-generaal Ban Ki-moon. Een ontmoeting met de Iraanse president Rohani zou echter te ingewikkeld zijn, verklaarden beide landen. Foto AFP / Spencer Platt

De Amerikaanse president Obama zal bij de Verenigde Naties vanavond geen ontmoeting hebben met de Iraanse president Hassan Rohani. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens een hoge Amerikaanse regeringsambtenaar zou de ontmoeting “te gecompliceerd” zijn. De VS hadden laten weten dat Amerika open stond voor informeel overleg.

Op een lager niveau zou nu tussen vertegenwoordigers van beide landen gesproken worden over het Iraanse atoomprogramma. Rohani spreekt in de marge van de Algemene Vergadering van de VN wel met de Franse president François Hollande. De verzoenende woorden van Rohani de laatste tijd over het Iraanse atoomprogramma bieden een sprankje hoop dat er een oplossing kan komen, zei Hollande. Dat betekent wel dat Rohani’s woorden gevolgd moeten worden door “concrete gebaren”, die tonen dat het land zijn atoomprogramma opgeeft, aldus de Franse president.

NRC-correspondent in Iran, Thomas Erdbrink, plaatst het niet doorgaan van de ontmoeting tussen Obama en Rohani op Twitter even in de context:

Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink For decades, when Iranian diplomats need to avoid complicated dinner seating arrangements, they cite alcohol served as a reason to cancel.
Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink When Khatami went to France, banquet was cancelled: the French insisted on serving wine, and the Iranians refused.

Obama verwelkomt de gematigde toon van Iran…

In zijn toespraak tot de Algemene Vergadering vanavond sloeg Obama eveneens een optimistische toon aan over Iran. De Amerikaanse president noemde de veranderde houding van Rohani de basis van een doorbraak in de impasse. Als het lukt het nucleaire conflict op te lossen, kan dat volgens Obama leiden tot een andere relatie tussen Iran en de VS, gebaseerd op “wederzijds respect”. Het is al in geen 36 jaar meer voorgekomen dat leiders van beide landen elkaar persoonlijk spraken.

Een gesprek met de Palestijnse president Abbas en Obama op de VN-bijeenkomst vanmiddag lukte wel, met de Iraanse president Rohani lukte niet. Foto Reuters / Kevin Lamarque

maar Israël denkt dat Iran nog steeds een wolf in schaapskleren is

Daarentegen toonde de Israëlische premier Netanyahu vanavond zeer sceptisch over de handreiking van Iran naar het Westen. Netanyahu zou de Israëlische delegatie al geïnstrueerd hebben om Rohani zijn speech later deze avond te boycotten en de Algemene Vergadering uit te lopen. De premier waarschuwde dat de wereld zich niets moet “laten foppen en Iran onder druk moet blijven zetten.

“Israël zou elke oprechte diplomatieke oplossing verwelkomen die leidt tot het ontnemen van de mogelijkheid om nucleaire wapens te ontwikkelen door Iran. Maar we zullen ons niet laten misleiden door halve maatregelen, die alleen maar een rookgordijn zijn zodat het land ondertussen door kan gaan met de ontwikkeling ervan.”

Israël is er al tijden van overtuigd dat het land aan een atoomwapen werkt in het geheim. Vorig jaar tekende de Israëlische premier tijdens de VN-bijeenkomst zelfs met een viltstift een bom om zijn waarschuwing kracht bij te zetten, al had dat niet helemaal het gewenste resultaat.