Ellen van Dijk wereldkampioen tijdrijden - eerste Nederlandse medaille sinds 1999

Archieffoto Ellen van Dijk tijdens het Nederlands Kampioenschap tijdrijden op de weg afgelopen juni. Ze werd vandaag ook wereldkampioen.
Archieffoto Ellen van Dijk tijdens het Nederlands Kampioenschap tijdrijden op de weg afgelopen juni. Ze werd vandaag ook wereldkampioen. Foto ANP / Vincent Jannink

Wielrenster Ellen van Dijk is vandaag in Florence wereldkampioen tijdrijden geworden. De 26-jarige renster van Specialized-Lululemon legde de ruim 22 kilometer af in 27.48 minuten. Daarmee bleef ze de Nieuw-Zeelandse Linda Villumsen 24 seconden voor. Carmen Small uit de Verenigde Staten legde op 28 tellen van haar ploeggenote Van Dijk beslag op het brons.

Het is de eerste medaille voor Nederland in het tijdrijden voor vrouwen sinds 1999 toen Leontien van Moorsel de regenboogtrui won bij de strijd tegen het uurwerk.
Van Dijk was bij de eerste tussentijdse meting al twintig seconden sneller dan Villumsen. Die voorsprong breidde ze bij het volgende tussenpunt uit tot 25 seconden. Alleen op het laatste stuk gaf ze wat tijd toe. Tegen de verslaggevers zei Van Dijk heel erg blij te zijn:

Eergisteren wist Van Dijk met de Specialized-Lululemon-ploeg al de wereldtitel te behouden. Toen was ze met haar ploeggenoten 1.11 sneller dan de nummer twee, Rabobank. Na afloop zei ze zondag zich al beter dan ooit te voelen. De andere Nederlandse Loes Gunnewijk werd veertiende op 1.24 minuten van Van Dijk. Gunnewijk was bij het eerste tussenpunt nog elfde, maar kende een flink verval. (Novum)