Echt bij iemand binnen kijken

Sophie Hilbrand stelt mensen die ze interviewt zo persoonlijk mogelijke vragen Haar programma Je zal het maar zijn is genomineerd voor een interviewprijs „Mensen veroordelen is niet aan mij besteed”

„De reactie van zijn fans was dat het ook wel bij hem hoorde, op zo’n manier zijn leven te eindigen. Maar ik kan me voorstellen dat je daar als dochter van deze vader anders over denkt”, zegt Sophie Hilbrand in BNN-programma Je zal het maar zijn tegen Lola Brood. Ze staan voor de ingang van het Amsterdamse Hilton Hotel, waar Lola’s vader Herman Brood in 2001 zelfmoord pleegde door van het dak af te springen. Brood: „Ik zie mijn vaders dood wel als een euthanasie. Hij zei: ‘Ik wil liever uitgedoofd worden dan langzaam opbranden’.” Hilbrand: „Het is natuurlijk wel een beetje egoïstisch.” Brood: „Dat was hij ook wel.”

Een fragment van het interview dat Sophie Hilbrand (37) vorig jaar had met Lola Brood. Het vraaggesprek leverde haar een nominatie voor de Sonja Barend Award op, een jaarlijkse vakprijs voor het beste televisie-interview – eerder gewonnen door Matthijs van Nieuwkerk, Clairy Polak, Twan Huys en Mariëlle Tweebeeke.

Tijdens de voorgaande edities van de award, die sinds 2009 bestaat, zat Hilbrand in de jury. Dit jaar werd de presentatrice gebeld dat haar stem even niet nodig was, omdat ze zelf op de lijst stond. Haar nominatie is opvallend: de interviewers die de prijs tot nu toe wonnen, kregen deze voor een nieuwsinterview. Juist daarom is Hilbrand „helemaal blij”, zegt ze.

Bulgaarse prostituee

In Je zal het maar zijn portretteert Hilbrand jonge mensen met een bijzonder verhaal. Een man die van dikke vrouwen houdt en ervoor zorgt dat zijn vriendin van 154 kilo maar zwaarder blijft worden. Een Bulgaarse prostituee die onder valse voorwendselen naar Amsterdam is gelokt en werd uitgebuit door een pooier. Een meisje dat werd getroffen door de bliksem. Het zijn vaak extreme situaties, waar een buitenstander zich makkelijk een mening over vormt. En dat is nu net iets wat Hilbrand met haar programma wil veranderen.

In elke aflevering komen drie jongeren aan bod. Alle drie zijn ze een kwartierlang te zien. Volgens Hilbrand is dat lang genoeg voor de kijker om een goed beeld van de deelnemers te krijgen. „Je kunt op deze manier echt bij iemand naar binnen kijken. In het begin van het programma heb je misschien een vooroordeel over de situatie en vind je iemand vreemd.” Maar als je meer van diegene te weten komt, zie je dat er een verhaal achterzit, zegt Hilbrand. „Een verhaal waarin je jezelf misschien wel kunt herkennen.”

Hilbrand maakte haar tv-debuut bij SBS 6 met het programma 6pack. In 2004 maakte ze de overstap naar jongerenomroep BNN. Daar begon ze in 2009 haar eigen talkshow Sophie op 3, waarin ze op locatie het gesprek aangaat met bijvoorbeeld de harde kern van Feyenoord, zwerfjongeren en allochtone homo’s. Toen het eerste seizoen stopte, raakte de presentatrice zwanger. Een tijd waarin ze kon bedenken hoe het verder moest met de talkshow. „Ik wilde dit soort onderwerpen blijven behandelen, maar dan terug de straat op. Mensen komen het beste tot hun recht in hun eigen omgeving”.

Drugs

Sommige vragen zijn misschien pijnlijk, maar móét je wel stellen als je iemand echt goed wilt leren kennen, vertelt Hilbrand.

Zo vraagt ze in het interview met Lola Brood of zij ook weleens drugs gebruikt. Hilbrand: „Je vader is nogal verslavingsgevoelig gebleken, ben je daar weleens bang voor?” Brood: „Ik wil niet dat drugs mijn leven beïnvloedt.” Hilbrand: „En gebruik je het daarom dan ook niet?” Brood: „Nee, ja. Gewoon af en toe, het wordt bij mij altijd zo’n gedoe, als ik zeg dat ik weleens gebruik. Maar dat is meer gewoon leuk op een feestje.”

De interviews lijken een spontaan gesprek over gevoelige onderwerpen, maar de vragen ontstaan niet altijd vanzelf. „Van tevoren praat ik altijd uitgebreid met de eindredactie en de producers. Wat willen we allemaal weten? Wat kan het interview moeilijk maken?”

Hilbrand wil zoveel mogelijk persoonlijks over mensen te weten komen. „Ik kijk veel naar Joris Linssen van het programma Hello Goodbye. Daar interviewt hij mensen die niet aan de camera gewend zijn. Hij luistert heel goed en veroordeelt niemand.” Zo wil Hilbrand zelf ook te werk gaan, zegt ze. „Het is altijd makkelijk om iemands gekte uit te lichten, dat is lachen voor de kijkers thuis. Maar mensen veroordelen is niet aan mij besteed. Ik wil het verhaal achter iemand laten zien.”

Je zal het maar zijn wordt vanavond 20.30u. uitgezonden op Nederland 3. De Sonja Barend Award wordt op 14 oktober uitgereikt (voor de 5de keer).

    • Romy van der Poel