Dirigent Reinbert de Leeuw houdt publicatie biografie tegen

Dirigent Reinbert de Leeuw in 2008 in Amsterdam.
Dirigent Reinbert de Leeuw in 2008 in Amsterdam. Foto ANP

Een al geschreven biografie van pianist/dirigent Reinbert de Leeuw verschijnt niet. De Leeuw en de auteur, muziekjournalist Thea Derks, kunnen het niet eens worden over de inhoud.

Deze maand zou de biografie van Reinbert de Leeuw uitkomen. Logische timing van uitgeverij De Bezige Bij, want De Leeuw werd eerder deze maand 75. Volgend weekend culmineren de feestelijkheden omtrent zijn verjaardag in een weekend vol concerten. Maar de boekpresentatie van de biografie is er niet bij. Wel verschijnt dan een ander, korter en meer algemeen boekje van wetenschapper Peter Peters over De Leeuw: Klankwerelden. De twintigste eeuw van Reinbert de Leeuw.

De biograaf Thea Derks, musicoloog en werkzaam als muziekjournalist voor o.a. Radio 4, voerde talrijke gesprekken met De Leeuw. Ze werkte zeven jaar aan het boek. Uitgeverij De Bezige Bij ondersteunde het plan aanvankelijk, maar al „in 2007 is contractueel tussen auteur en gebiografeerde overeengekomen dat de biografie slechts zou verschijnen na autorisatie van Reinbert de Leeuw”, aldus de betrokken redacteur Leonoor Broeder. „Deze autorisatie is niet gegeven. De uitgeverij staat hier buiten.” Voor De Leeuw is de zaak nu afgesloten, zegt hij.

“Ik wil er zo min mogelijk over zeggen. Zowel voor mij als voor de auteur is dit een heel akelige en beschadigende zaak. De opzet was dat het een geautoriseerde biografie zou worden. Daartoe heb ik vrije toegang geboden tot mijn archief. Dat bevat documenten waarin mensen nare dingen over me zeggen, maar dat is niet het punt. Mijn fundamentele bezwaar is dat ik totaal niet betrokken ben bij de totstandkoming van de inhoud, en dat die inhoud lacunes en onjuistheden bevat. Sommige details zijn tot de finesses uitgewerkt, ontmoetingen die ik als essentieel ervaar ontbreken juist. Zo’n boek kan ik niet autoriseren.”

Auteur Thea Derks onthoudt zich desgevraagd van commentaar. Bemiddelingspogingen zijn op niks uitgelopen.