‘De aanschafprijs van de JSF is gelijk aan drie weken zorg’ Halbe Zijlstra (VVD)

Tijdens het debat viel Wilders de coalitie aan over de aanschaf van de Joint Strike Fighter voor de luchtmacht. Wilders wond zich op „dat u voor miljarden een gevechtsvliegtuig koopt terwijl u ouderen in de kou laat staan”. Eerst pareerde Samsom die kritiek door uit te leggen dat de JSF niet kopen niets oplevert. De aanschaf is eenmalig en er is sowieso 4,5 miljard euro gereserveerd voor een nieuwe vliegtuig. Zijlstra zei vervolgens: „Het is geloof ik gelijk aan drie weken zorg en er wordt een beeld geschetst alsof we de ouderen uitkleden vanwege een straaljager.”

Een woordvoerder van de VVD laat weten dat de rekensom als volgt is gemaakt: „De overheid geeft ruim 72 miljard per jaar aan zorgkosten uit. Dat is circa 1,4 miljard per week. Als je dat afzet tegen de aanschafkosten van de JSF (4,5 miljard), kom je op ongeveer drie weken zorg uit.” Volgens de begroting van het ministerie van Volksgezondheid zijn de netto kosten voor de zorg komend jaar iets lager, 68 miljard euro. Drie weken zorg bedraagt dus 3,9 miljard. De 37 JSF’s die Nederland koopt kosten dus eerder vier dan drie weken zorg. Daartegenover staat dat niet alle zorgkosten via de begroting van VWS lopen. Aanvullende verzekeringen, eigen risico en onverzekerde zorg kosten ook miljarden. Daarom beoordelen we de uitspraak van Zijlstra als waar.