Dagboek van een courgette

„Mijn tuinman frutselt meerdere keren per dag met mij”, begint het dagboekverslag op 14 januari. „Met een spuit injecteert hij een mengseltje in de ritssluitingzak. Mijn wortels baden in het vieze brouwsel. Het bevat alle voedingsstoffen die ik nodig heb. Ik klaag niet, dit is het leven aan de frontlijn van de wetenschap”. Ron Pettit kreeg vorig jaar veel inspiratie van het verzorgen van een courgetteplant op het Internationale Ruimtestation. De astronaut besloot op de NASA-website een dagboek voor de grensverleggende groente bij te houden, ‘Diary of a Zucchini’. Pettit stond al bekend om zijn creativiteit en humoristische verhalen als ‘An Astronaut’s Guide to Space Etiquette’ en een lesje zwaartekracht aan de hand van een potje Angry Birds op het ISS. Maar zijn ironische courgette stal de show. New Hampshire Public Radio vertaalde de dagboeken vorige week naar een radio-item en is zeker de moeite waard om terug te luisteren.