D66 en ChristenUnie willen minder bezuinigingen en lagere lasten

D66 wil minder bezuinigen dan het kabinet en pleit voor lastenverlichting.
D66 wil minder bezuinigen dan het kabinet en pleit voor lastenverlichting. Foto ANP / Martijn Beekman

Oppositiepartijen D66 en ChristenUnie willen volgend jaar minder bezuinigen dan de 6 miljard euro die het kabinet Rutte-II voorstelt en pleiten daarnaast voor lagere lasten voor burgers en bedrijven. Dat blijkt uit de tegenbegrotingen die de partijen vanochtend hebben gepresenteerd.

D66 vindt het verstandiger om in plaats van 6 miljard volgend jaar 4 miljard te bezuinigen. Partijleider Alexander Pechtold vindt het vanwege de broze staat van de economie niet handig om in 2014 de lasten te verzwaren en wil bovendien geld overhouden om te investeren in onderwijs. Volgend jaar pompt D66 een half miljard in het onderwijs, oplopend tot 1 miljard in de jaren daarna. Verder wil de partij de inkomstenbelasting verlagen en de hervormingen van de WW en het ontslagrecht versnellen.

CU: volgend jaar 3 miljard bezuinigen

De ChristenUnie wil volgend jaar 3 miljard euro bezuinigen, blijkt uit de tegenbegroting van die oppositiepartij. Voor de ChristenUnie zijn het creëeren van banen en de koopkracht van gezinnen in 2014 belangrijker dan het dichten van het begrotingstekort, dat door de plannen van de partij oploopt tot 3,8 procent. De ChristenUnie pleit verder voor lastenverlichting voor bedrijven.

De Tweede Kamer debatteert morgen en donderdag met het kabinet over de vorige week gepresenteerde Miljoenennota tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Omdat de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer is de steun van een aantal oppositiepartijen voor de plannen cruciaal. ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob zei gisteren in NRC Handelsblad dat hij verwacht dat premier Rutte de oppositie tijdens het debat de hand reikt:

“Ik weet één ding: als het kabinet niet gaat bewegen rond de werkgelegenheid, de lastenverzwaring voor gezinnen en de 6 miljard, gaan we er niet komen. Kom op, Rutte, kom op! Dit is je moment! Pak het!”

CDA wil voor miljarden aan lastenverlichting

Het CDA, een andere belangrijke potentiële partner van het kabinet, presenteerde gisteren al zijn tegenbegroting. Daarin staan plannen om de lasten voor gezinnen en bedrijven volgend jaar met 2,9 miljard euro te verlichten. Het CDA wil eenzelfde bedrag bezuinigen, onder meer op ontwikkelingssamenwerking en door stopzetting van een banenplan. Daarnaast wil hij bevriezing van uitkeringen en ambtenarensalarissen, inclusief die in de zorg.

GroenLinks wil net als het CDA volgend jaar lastenverlichting voor burgers en bedrijven en wil daarnaast milieuvervuilende activiteiten extra belasten voor in totaal tien miljard euro. GroenLinks is tegen het bezuinigingspakket van het kabinet van zes miljard. Dat schaadt volgens GroenLinks de economie.