‘Ruwaard van Putten ziekenhuis deed het niet slechter dan gemiddeld’

Nederland Spijkenisse 24 juni 2013 Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse is maandag failliet verklaard door de rechtbank in Den Haag. Het ziekenhuis is niet in staat om het personeel deze maand te betalen. ANP/Arie Kievit

Het voormalige Ruwaard van Putten ziekenhuis deed het niet slechter dan vergelijkbare ziekenhuizen. De gezondheidsschade die patiënten opliepen wijkt niet af van het landelijk gemiddelde. Dat zijn de conclusies van de commissie-Danner die de dood van 770 patiënten in het Spijkenisser ziekenhuis onderzocht, zo melden het NOS Journaal en Nieuwsuur vanavond.

Wel concludeert de commissie dat het aantal sterfgevallen in kleinere ziekenhuizen omlaag kan als artsen elkaar beter controleren. Ook zouden richtlijnen opgevolgd moeten worden en patiëntendossiers beter moeten worden bijgehouden.

Van de onderzochte patiënten in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis (inmiddels Spijkenisse Medisch Centrum) bleek dat in 15 procent van de gevallen schade door de behandeling zelf ontstond. In 9 procent van de gevallen droeg die schade bij aan het overlijden. Volgens commissievoorzitter Danner was dat hoger dan de commissie had verwacht. Ook bij de zorgverlening ging er veel mis. Zo werden ‘onvolkomen’ behandelmethodes toegepast en waren registraties in dossiers onnauwkeurig. De voorzitter van de commissie, hoogleraar Sven Danner, die vanavond te gast zal zijn bij Nieuwsuur zegt in een verklaring:

“Je kunt zeggen dat er met dat ziekenhuis niets aan de hand is in vergelijking met de rest van Nederland. Maar je kunt ook zeggen, in dit type ziekenhuizen is er nog veel schade door de zorg aanwezig, die ook tot overlijden lijdt en het is hoog tijd dat daar verbetering in komt.”

Verlieslijdend ziekenhuis maakte doorstart

Het Ruwaard werd vorig jaar november onder verscherpt toezicht gesteld toen bekend was geworden dat de sterftecijfers op de verpleegafdeling cardiologie in 2010 hoger lagen dan gemiddeld. De cardiologen, die mogelijk fouten hebben gemaakt, moesten hun werkzaamheden neerleggen en de afdeling cardiologie werd gesloten. De commissie concludeert dat de afdeling cardiologie het desondanks niet slechter deed dan andere afdelingen.

Uiteindelijk zorgde de affaire voor het faillissement van het ziekenhuis afgelopen juni. Ruim achthonderd medewerkers raakten hun baan kwijt. Het ziekenhuis had een schuld van 42,5 miljoen euro en bleek al jaren verlieslijdend te zijn. Het Ruwaard maakte daarna een doorstart onder de naam Spijkenisse Medisch Centrum, als een samenwerkingsverband van het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

    • Anouk Eigenraam