Coalitie houdt vast aan zes miljard bezuinigen

De VVD en PvdA houden vast aan de extra bezuinigingen van zes miljard. Dat meldt de NOS. Het kabinet voelt niets voor de plannen die veel oppositiepartijen de afgelopen dagen presenteerden. Zij suggereerden tegenbegrotingen met minder bezuinigingen.

Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) voelen er niets voor van de zes miljard bezuinigingen af te stappen. Foto ANP / Robin Utrecht

De VVD en PvdA houden vast aan de extra bezuinigingen van zes miljard. Dat meldt de NOS. De regeringspartijen voelen niets voor de plannen die veel oppositiepartijen de afgelopen dagen presenteerden. Zij suggereerden tegenbegrotingen met minder bezuinigingen.

De Europese Commissie bepaalde eerder dit jaar dat Nederland uitstel krijgt om het begrotingstekort terug te dringen tot drie procent. Maar de Commissie adviseerde Nederland wel om volgend jaar extra te bezuinigen. Na berekeningen bleken bezuinigingen van zes miljard nodig te zijn om aan de norm te kunnen voldoen. Als Nederland daar niet aan voldoet, loopt het het risico op een boete van 1 miljard.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra hamert op die boete. PvdA-leider Diederik Samsom noemt het “merkwaardig en ingewikkeld” om van de zes miljard af te stappen.

Oppositiepartijen kiezen voor meer lastenverlichting

In aanloop naar de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer presenteerden CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie alternatieve plannen. Hiermee maakten ze duidelijk dat er met hen valt te onderhandelen - iets wat nodig is, omdat de regeringspartijen geen meerderheid hebben in de Senaat.

Volgens het Centraal Planbureau willen D66, ChristenUnie (CU) en CDA volgend jaar respectievelijk 4, 3 en 4,9 miljard bezuinigen, staat vandaag in NRC Handelsblad:

“GroenLinks schrapt in zijn alternatieve begroting het pakket van 6 miljard volledig. Met hun plannen laten de vier oppositiepartijen het begrotingstekort verder oplopen boven de Brusselse 3-procentsnorm dan het kabinet doet. Vorig jaar bezuinigden ze in het Lenteakkoord samen met de VVD nog 12 miljard om wél te voldoen aan die eis.

De oppositiepartijen kiezen voor meer lastenverlichting dan het kabinet: alle vier willen ze de inkomstenbelasting verlagen.

“D66 investeert een half miljard extra in onderwijs. De CU reserveert meer geld voor gezinnen, het CDA voor chronisch zieken en gehandicapten. GroenLinks en D66 willen accijnzen gaan heffen op de verkoop van softdrugs. Alle tegenbegrotingen zijn doorgerekend door het CPB. SP, PVV, 50Plus en Partij voor de Dieren hebben geen alternatieve plannen op tafel gelegd.

Samsom en Zijlstra wel blij met mogelijkheid steun

Dat de oppositiepartijen tegenbegrotingen presenteerden, betekent ook dat er met hen te praten is over steun. Met die kans tot zakendoen zijn Zijlstra en Samsom blij. Zijlstra ziet “veel voorstellen die bruikbaar zijn” en Samsom ziet “aanknopingspunten”, aldus de NOS.