Brand in fabriek jaagt prijzen van chips op

Producenten van computers en smartphones moeten rekening houden met stijgende productiekosten. Dat zal de consument uiteindelijk ook merken. De prijs van chips is de laatste drie weken met 42 procent gestegen en staat op het hoogste niveau in meer dan twee jaar.

Oorzaak is een brand in een fabriek in China van de Zuid-Koreaanse chipproducent Hynix, begin deze maand. Dat heeft een impact op de hele chipmarkt. De marktprijs voor een 2 GB geheugenchip was op 4 september, de dag van de brand, ruim 1,20 euro op de DRAMeXchange, de grootste Aziatische handelsbeurs voor geheugenchips. Twintig dagen later is de prijs gestegen tot ongeveer 1,70 euro.

De brand in de fabriek woedde iets langer dan anderhalf uur, maar zorgde voor behoorlijk wat schade aan een belangrijke productielijn. Volgens het bedrijf is de brand ontstaan tijdens de installatie van nieuwe apparatuur. Ongeveer de helft van alle geheugenchips van Hynix wordt in deze fabriek geproduceerd. Dat komt neer op een kwart van de wereldwijde chipproductie.

Hynix levert chips aan verschillende andere technologiebedrijven, zoals Apple, Sony en Dell. Het bedrijf heeft geprobeerd de stijging van de chipprijs te stuiten door de productie in Zuid-Korea op te voeren. Maar of dat afdoende is om de grote vraag naar microchips op te vangen is onduidelijk.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau International Data heeft vorige week becijferd dat dit jaar ongeveer 360 miljoen chips in China zullen worden geproduceerd voor de buitenlandse markt. Volgend jaar stijgt dat aantal tot ongeveer 450 miljoen.

De meeste analisten verwachten dat de prijs van microchips zeker blijft stijgen tot het einde van dit jaar.

Met een marktaandeel van ongeveer 30 procent is Hynix de op een na grootste producent van chips wereldwijd. De grootste rivaal van Hynix is Samsung, dat afgerond 33 procent chipmarkt bezit. Op de derde plaats staat het Amerikaanse Micron met een marktaandeel van ongeveer 13 procent. De meeste experts verwachten dat vooral dit bedrijf het marktaandeel zal vergroten door de terugval van de productie bij Hynix.

In een persbericht liet Hynix weten dat de fabriek in China volgende maand weer op volle kracht zal kunnen draaien. Maar veel deskundigen vinden deze voorspelling veel te rooskleurig. Zij schatten dat de reparatiewerken minstens een half jaar zullen duren. Tot dan wordt er ook verwacht dat de marktprijs van chips blijft stijgen.

    • Piet van de Velde