Al Shabaab: we houden nog stand en gegijzelden zijn nog in leven

Keniaanse militairen lopen patrouille bij de Westgate Mall, die sinds vanochtend weer volledig onder controle van het leger zou zijn. Foto AP / Sayyid Azim

Militanten van Al Shabaab houden stand in de Westgate Mall in de Keniaanse hoofdstad Nairobi en hun gijzelaars zijn nog altijd in leven. Dat zei de Somalische terreurgroep Al Shabaab vanochtend in reactie op de bewering van de Keniaanse autoriteiten dat de situatie onder controle is en alle gijzelaars vrij zijn.

Het Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken meldde vannacht dat de situatie in Westgate “onder controle” was en dat alle gegijzelden waren bevrijd, maar vanochtend werden er nog wel schoten gehoord. Al Shabaab beweert op Twitter dat hun strijders “standhouden” en dat ze nog mensen gegijzeld houden. De gijzelaars zien er “ontdaan uit”, maar zijn nog in leven, aldus Al Shabaab. Verder zou er nog een “ontelbaar aantal” levenloze lichamen in het winkelcentrum liggen.

Twitter avatar HSM_PR HSM Press Office There are countless number of dead bodies still scattered inside the mall, and the Mujahideen are still holding their ground #Westgate
Twitter avatar HSM_PR HSM Press Office The hostages who were being held by the Mujahideen inside #Westgate are still alive, looking quite disconcerted but, nevertheless, alive

Al Shabaab plaatste ook een foto op Twitter die moet bewijzen dat de militanten nog altijd een deel van Westgate onder controle hebben:

Twitter avatar HSM_PR HSM Press Office Here are 2 of the Mujahideen inside #Westgate mall, unruffled and strolling around the mall in such sangfroid manner http://t.co/bMG87AQOon

In een directe oproep aan de Keniaanse bevolking zegt Al Shabaab dat de aanval, die zaterdag begon en aan zeker 62 mensen het leven kostte, voorkomen had kunnen worden. De terreurgroep eist dat Kenia per direct al zijn troepen uit Somalië terugtrekt:

Twitter avatar HSM_PR HSM Press Office You could have avoided all this and lived your lives with relative safety. Remove your forces from our country and peace will come #Westgate

Onduidelijkheid over nationaliteiten daders

Over de nationaliteit van een deel van de daders blijft voorlopig onduidelijkheid bestaan. De Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken Amina Mohamed zei vannacht in een interview op de Amerikaanse televisie dat er “twee of drie Amerikanen” en “één Brit” onder de militanten waren die zaterdag de aanval begonnen. Twee van de Amerikanen zouden 18 en 19 jaar oud zijn en van Somalische of Arabische origine zijn. De dader uit Groot-Brittannië zou een vrouw zijn geweest die al vaker bij terreuracties betrokken was.

Al Shabaab ontkende vanochtend dat er Amerikanen en Britten bij de aanval betrokken waren. Degenen die dat beweren “zijn mensen die geen idee hebben wat er in Westgate gebeurt”, aldus de groep in een verklaring.

    • Pim van den Dool