Air France-KLM stelt besluit groter belang in Alitalia uit

Air France-KLM wil meer informatie over de financiële situatie bij Alitalia, voordat er een besluit wordt genomen over het eventuele uitbreiden van haar belang in de Italiaanse luchtvaartmaatschappij.

Gisteren vergaderde de raad van bestuur van Air France-KLM over Alitalia. Na afloop meldde het bedrijf in een persverklaring dat een bestuursvergadering van Alitalia, aanstaande donderdag, meer informatie moet opleveren. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep heeft sinds 2009 een kwart van de aandelen van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij in handen, en heeft er nooit een geheim van gemaakt Alitalia op termijn te willen overnemen. De andere aandeelhouders zijn de Italiaanse Staat en een aantal Italiaanse bedrijven en investeerders.

Alitalia heeft nu zo’n 300 miljoen euro extra kapitaal nodig en zou een aandelenemissie overwegen. Als dat gebeurt, moet Air France-KLM aandelen bijkopen om haar belang niet te laten verwateren. Met Alitalia heeft Air France-KLM toegang tot de grote Italiaanse markt.

Gisteren vergrootte de Italiaanse minister van Transport Maurizio Lupi de speculaties over een grotere rol van Air France-KLM bij Alitalia. Lupi zei dat als de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep zijn belang in Alitalia zou vergroten tot 50 procent, dat niet op protest uit Rome zou stuiten. In 2008 blokkeerde de Italiaanse regering een overname door Air France-KLM.

In 2009 verwierf Air France-KLM wel een belang van 25 procent in Alitalia. De aandelenverhouding werd toen voor vier jaar vastgelegd.

Een investering in Alitalia ligt echter gevoelig. Air France-KLM voert een forse reorganisatie uit. In 2015 wil het bedrijf weer winst maken en de schuldenlast met 2 miljard euro hebben verminderd. Vooral bij Air France wordt daarom bezuinigd. In Frankrijk verdwijnen zo’n 8.000 banen.