Volgens de Keniaanse president is de terreuractie voorbij - 72 doden

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta spreekt het volk toe, een dag nadat Al Shabaab een winkelcentrum in Nairobi aanviel.
De Keniaanse president Uhuru Kenyatta spreekt het volk toe, een dag nadat Al Shabaab een winkelcentrum in Nairobi aanviel. Foto Reuters / Stringer

Vijf militanten die zaterdag het winkelcentrum in de Keniaanse stad Nairobi aanvielen, zijn bij de bevrijdingsactie gedood en elf verdachten zitten in hechtenis. Dat zei de Keniaanse president Uhuru Kenyatta zojuist. Volgens hem wordt er niemand meer gegijzeld. Al Shabaab sprak berichten met die strekking eerder tegen.

“We hebben onze aanvallers verslagen”, zei de president volgens persbureau AFP. Er kwamen 61 burgers om bij de gijzeling en zes leden van de veiligheidstroepen. Onder de slachtoffers was ook een Nederlandse vrouw. Zo’n 170 mensen raakten gewond. Aanvankelijk waren er meer dan duizend gijzelaars. Volgens de president liggen er nog steeds lichamen in het winkelcentrum. Drie verdiepingen zijn ingestort. Kenyatta heeft drie dagen van nationale rouw aangekondigd.

Veel tegenstrijdigheden in berichtgeving

Geruchten dat twee of drie Amerikanen en een Britse vrouw bij de aanval betrokken zijn, kan Kenyatta niet bevestigen. De aanval werd uitgevoerd door militanten van de Somalische terreurgroep Al-Shabaab, die eerder vandaag nog tegenspraken dat de regering het winkelcentrum weer onder controle heeft:

Twitter avatar HSM_PR HSM Press Office The Kenyan govt and FM haven’t the faintest idea of what’s going on inside #Westgate mall. Rest assured, Kenyans are in for a big surprise!

Over de gijzeling, die zaterdag begon, kwam vaak tegenstrijdige informatie naar buiten. De regering meldde een paar keer dat de situatie onder controle was, maar er werden toch nog zware klappen en geweervuur gehoord. De aanvallers hadden overal in het winkelcentrum bommen geïnstalleerd.

Wraakactie van heel ander kaliber

De gijzeling van het winkelcentrum is een wraakactie voor De Keniaanse invasie twee jaar geleden van buurland Somalië. De terreurgroep Al Shabaab zwoer direct wraak na de interventie. Veiligheidsexperts vermoedden al langer dat het luxe winkelcentrum Westgate doelwit zou worden. In Kenia vonden de afgelopen twee jaar tientallen kleine aanslagen plaats, met in totaal meer dan vijftig doden, schreef onze correspondent Koert Lindijer in NRC Handelsblad:

“De meeste aanslagen werden knullig uitgevoerd met zelfgemaakte bommetjes. Doelwit waren kerken, een zondagsschool en bars. Zowel de slachtoffers als daders waren altijd Kenianen. De aanslag afgelopen weekend is van een geheel ander kaliber. Westgate is vermoedelijk het best bewaakte winkelcentrum van Kenia. Vooral buitenlanders waren het doelwit. De aanval lijkt goed en lang geleden te zijn voorbereid. Bij de gijzelingsoperatie in Westgate zijn naar verluidt verscheidene Somaliërs betrokken.”

Kenyatta moet in november voorkomen

Het Internationaal Strafhof heeft gisteren de Keniaanse vicepremier William Ruto toestemming gegeven om voor een week terug te keren naar Kenia, om te helpen na de aanslag op winkelcentrum Westgate. Ruto staat in Den Haag terecht voor het verkiezingsgeweld waarbij eind 2007, begin 2008 ruim duizend doden vielen. Ook president Kenyatta moet binnenkort voorkomen. Volgens Kenia is de strafzaak een vorm van koloniale inmenging.