Zelfmoordaanslag Pakistan op kerkgangers eist 81 levens

De aanslag in Peshawar is wraak voor drone-aanvallen van de VS, zeggen de Talibaan.

Bij een zware aanslag gisteren op kerkgangers in de Pakistaanse stad Peshawar zijn ten minste 81 mensen om het leven gekomen en meer dan 140 gewond geraakt. Het is voor zover bekend de zwaarste aanslag op de kleine christelijke gemeenschap (1,6 procent van de bevolking) uit de geschiedenis van Pakistan. Onder de doden bevonden zich zeker 34 vrouwen en zeven kinderen.

De Pakistaanse Talibaan hebben zich verantwoordelijk gesteld voor het bloedbad, dat volgens hen was bedoeld ter vergelding van aanhoudende Amerikaanse drone-aanvallen op militante moslims in het onherbergzame gebied langs de Afghaanse grens.

Twee mannen met explosieven bliezen zichzelf op bij de All Saints Church in Peshawar op het moment dat een goed bezochte kerkdienst ten einde liep en veel mensen zich spoedden naar een gratis maal op een grasveld voor het gebouw.

Overlevende christenen in Peshawar hekelden de regering van de nieuwe premier Nawaz Sharif, die hen onvoldoende zou beschermen. Ook in andere grote steden werd vandaag betoogd door boze christenen, die dikwijls het slachtoffer zijn van discriminatie en gewelddadigheden van de kant van de islamitische meerderheid. Christelijke scholen, geliefd om hun goede onderwijs, hebben hun deuren uit protest voor drie dagen gesloten.

Premier Sharif, op weg naar de Verenigde Naties in New York, verklaarde vanmorgen in Londen dat de aanslag weinig goeds voorspelt voor het vredesoverleg met de Talibaan dat hij onlangs voorstelde. Enkele weken geleden ging het machtige Pakistaanse leger akkoord met zijn voorstel. Woordvoerders van de Talibaan, die jaarlijks tientallen aanslagen plegen, reageerden hierop destijds niet afwijzend.

Sharif heeft zich voor zijn aantreden eveneens publiekelijk verzet tegen de drone-aanvallen, die door veel Pakistanen worden beschouwd als een kwalijke inbreuk op de soevereiniteit van hun land. De Amerikanen blijven echter met enige regelmaat gebruik maken van dit instrument. Naar schatting 2.500 mensen zijn sinds 2006 bij drone-aanvallen gedood. (AP, AFP, BBC)