Zeker 68 doden bij terreuractie in winkelcentrum

Veiligheidsagenten voeren een slachtoffer af. Foto Reuters

De caissière van de supermarkt volgde niet snel genoeg het bevel op om op de grond te gaan liggen. Ze werd op korte afstand doodgeschoten. Een man met twee kinderen aan de arm probeerde van de kassa weg te rennen. Hij werd in zijn rug geraakt. Met een machinegeweer schoten de aanvallers zonder onderscheid shoppers dood. In een hamburgertent lagen de lijken van een man en een vrouw die elkaar omarmden terwijl de popmuziek nog speelde.

Het zijn ooggetuigenverslagen van de belegering van het winkelcentrum Westgate, in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Het complex van drie verdiepingen, veel bezocht door westerse expats, werd zaterdagmiddag van vermoedelijk drie kanten aangevallen door tien tot 17 gewapende mannen en één vrouw. Tot gisteravond laat was de tussenstand van het aantal slachtoffers: zeker 68 doden en 175 gewonden, terwijl de Keniaanse autoriteiten een actie tegen de overgebleven gijzelnemers gingen inzetten. Onder de slachtoffers is ook een Nederlandse vrouw (33). De actie is opgeëist door de aan Al-Qaeda gelieerde terreurgroep Al Shabaab.

Kenia lijkt met deze aanslag de rekening gepresenteerd te krijgen voor zijn invasie van het buurland Somalië, twee jaar geleden. Al Shabaab zwoer direct na de interventie in Zuid-Somalië wraak. Bij Keniase en buitenlandse veiligheidsexperts bestond al lange tijd het vermoeden dat het luxe winkelcentrum Westgate doelwit zou worden.

Al Shabaab bedient zich in het buitenland van hulpgroepen. Een rapport van de VN noemde twee jaar geleden de vorming van aan Al Shabaab verbonden groepen in Oost-Afrika ‘een alarmerende trend’. De geronselde strijders zijn veelal geen Somaliërs maar Kenianen. Ze hebben hun christelijke geloof verruild voor een radicale versie van de islam. De verhalen van ooggetuigen bevestigen bovenstaande. Er werden talrijke executies uitgevoerd, zowel van ouders als kinderen. Doelwit waren niet-moslims. Volgens ooggetuige Abdul Jamal zagen de aanvallers eruit als Somaliërs en spraken ze gebroken Engels en Kenia’s nationale taal Kiswahili. „Kenia viel Somalië binnen en doodde vrouwen. We zijn daarom hier om wraak te nemen”, zouden de aanvallers volgens hem hebben geschreeuwd. Andere ooggetuigen vertellen dat zij die verzen uit de Koran konden citeren het gebouw mochten verlaten. Honderden bezoekers wisten zelf te ontsnappen

Zaterdagmiddag is voor het chique Westgate vermoedelijk het drukste moment van de week. De parkeergarage is altijd propvol en de buurt in de wijk Westlands staat hopeloos vast vol files. Klanten komen er hun inkopen doen en nemen hun kinderen mee voor vermaak. Op zaterdag was er een kookcompetitie voor kinderen.

    • Koert Lindijer