Winkelcentrum Nairobi ‘bijna onder controle’ - geen Nederlanders vermist

Een Keniaanse politieagent bewaakt een ingang van het belegerde Westgate winkelcentrum in Nairobi.
Een Keniaanse politieagent bewaakt een ingang van het belegerde Westgate winkelcentrum in Nairobi. Foto AFP / Tony Karumba

Volgens de Keniaanse regering hebben de veiligheidstroepen bijna het volledige winkelcentrum in de hoofdstad Nairobi onder controle, twee dagen nadat het werd bestormd door leden van een Somalische terroristische groepering. Bij de aanslag kwamen zeker 62 mensen om het leven, onder wie een 33-jarige Nederlandse vrouw.

Aanvankelijk werden er door de terroristen meer dan duizend mensen gegijzeld gehouden in winkelcentrum Westgate. Vandaag werden de laatste tien gijzelaars bevrijd. De evacuatie van de gijzelaars “is zeer, zeer goed verlopen” en de Keniaanse veiligheidsdiensten zijn “zeer zeker” dat er weinig of zelfs geen gijzelaars meer in het gebouw zijn, aldus de Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken vanavond.

Geen Nederlanders vermist in Kenia

In Nairobi worden geen Nederlanders meer vermist, laat de Nederlandse ambassadeur in Kenia, Joost Reintjes, weten via Twitter. Wel houdt hij een slag om de arm.

Twitter avatar JoostReintjes NL ambassador Kenya @r0eland Hoop dat zsm te kunnen doen. Er zijn sinds een half uur geen vermiste NL-ers meer. Maar voor 100% zekerheid is het te vroeg.

De ambassadeur adviseert Nederlanders in de stad nog steeds openbare locaties te mijden en zo min mogelijk de deur uit te gaan. In Kenia is het nog altijd onrustig na de aanval op winkelcentrum Westgate. In het pand houden zich nog altijd extremisten op en worden gijzelaars vastgehouden. Morgen volgt naar verwachting een nieuw reisadvies voor Kenia.

Eerder vandaag meldde de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab, die de aanval heeft opgeëist, dat een 38-jarige Nederlander zou zijn aangehouden voor betrokkenheid bij de aanslag. Hij zou zijn gearresteerd op het vliegveld in Nairobi. Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt of het daadwerkelijk om een Nederlander gaat.

Zeven Nederlanders die zich tijdens de aanslag in het winkelcentrum bevonden, zijn ongedeerd en in veiligheid.

‘Kenia krijgt rekening voor invasie’

Onze correspondent Koert Lindijer over de aanslag:

“Kenia krijgt de rekening gepresenteerd voor zijn invasie twee jaar geleden van buurland Somalië. De terreurgroep Al Shabaab zwoer direct wraak na de interventie. Veiligheidsexperts vermoedden al langer dat het luxe winkelcentrum Westgate doelwit zou worden.

Al Shabaab heeft aan kracht ingeboet en controleert veel minder gebiedsdelen in Somalië dan ruim een jaar geleden. Maar met hulp van Somaliërs in het buitenland gaat er van de terreurgroep nog steeds een grote dreiging uit.”

Bekijk onze fotoserie over de terreuraanval:

    • Marije Willems