Topman ING onderscheiden voor ‘uitzonderlijke bijdrage’

Jan Hommen, bestuursvoorzitter van ING Groep ontvangt uit handen van Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de versierselen behorend bij de onderscheiding tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Foto ANP/Bas Arps

Jan Hommen is vandaag benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. De vertrekkend topman van ING ontving de onderscheiding dinsdag uit handen van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

Hommen krijgt de onderscheiding voor zijn ‘uitzonderlijke’ bijdrage aan het voortzetten van ING als internationaal bedrijf, zo schrijft persbureau Novum. Ook zijn inspanningen om de Nederlandse financiële sector er weer bovenop te helpen na de crisis van 2008 worden hiermee beloond.

Hommen was al Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Jan Hommen trad in 2005 toe tot de raad van commissarissen van ING Groep en werd in 2008 voorzitter. Begin 2009 werd hij topman en voorzitter van de raad van bestuur. Voorheen was hij onder meer werkzaam bij Alcoa en Philips. Ter gelegenheid van zijn afscheid van Philips in 2005 werd hij al benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Op 1 oktober aanstaande wordt Jan Hommen opgevolgd door Ralph Hamers. De nieuwe topman gaat 1,27 miljoen euro verdienen op jaarbasis. Hommen verdiende sinds 2008 jaarlijks 1,35 miljoen euro. Er was forse kritiek op de hoogte van zijn beloning. Onder meer Dijsselbloem vond dat daar wel wat vanaf kon, gezien de problemen in de financiële sector.

Hommen nieuwe voorzitter raad van commissarissen Ahold

Hommen wordt voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van Ahold. Huidig voorzitter René Dahan treedt in oktober na bijna tien jaar terug als commissaris.

Hommen zal op 1 oktober vertrekken bij ING en nog diezelfde dag de voorzittershamer van Dahan overnemen. Voordat hij voorzitter kan worden moet hij in april als commissaris worden geïnstalleerd door de aandeelhouders.

    • Annemarie Coevert