Leger confisqueert fabriek van wc-papier

In een nieuwe poging van de regering het al maanden durende tekort aan wc-papier te bestrijden heeft de Venezolaanse regering vrijdag een papierfabriek geconfisqueerd. Het leger heeft, vooralsnog voor twee weken, de fabriek van de firma Manpa (Manucfactores de papel) in de noordelijke staat Aragua bezet, waar tevens luiers en servetjes gemaakt worden. Ook hieraan heeft Venezuela een voortdurend tekort.

De fabriek is bezet, „om het volk van een regelmatige aanvoer van basisproducten te verzekeren”, aldus de verklaring van Karlin Granadillo, hoofd van Sundecop, de instelling die in het socialistische land de prijzen vaststelt, tegen het Venezolaanse persbureau AVN.

Venezuela wordt al maanden geplaagd door tekorten aan basisproducten zoals melk en maïsmeel, maar het aanhoudend tekort aan wc-papier brengt de regering in de grootste verlegenheid. In mei moest al 79 miljoen dollar geleend worden voor onder meer de aanschaf van vijftig miljoen rollen.

Volgens de regering van president Nicolás Maduro worden de tekorten veroorzaakt door buitenlandse sabotage en hamsterende producenten. De oppositie wijt de problemen aan falend economisch beleid. De Venezolaanse munt onderging dit jaar een inflatie van meer dan dertig procent. Het land heeft moeite grondstoffen en machineonderdelen te importeren. (BBC, Reuters)