Na 316 wedstrijden is Barça nu eens minder vaak aan de bal dan de tegenstander

Pedro maakte drie goals. foto AFP
Pedro maakte drie goals. foto AFP

In de Primera División heeft Rayo Vallecano zaterdagavond een einde gemaakt aan een ongekende reeks van FC Barcelona. Voor het eerst na 316 wedstrijden dominant voetbal – waarvan er 228 werden gewonnen – had FC Barcelona minder balbezit dan de tegenstander.

In het duel met Ray Vallecano had Barcelona ‘slechts’ 49 procent van de tijd balbezit, een ongewoon laag percentage voor de succesploeg die de laatste jaren vele wedstrijden domineerde en geregeld tot percentages balbezit van meer dan zestig kwam.

De laatste keer dat Barça de bal minder had dan de tegenstander was op 7 mei 2008, toen aartsrivaal Real Madrid met 4-1 te sterk was. Tegen Rayo Vallecano leverde het weinige balbezit zaterdag overigens geen problemen op voor de landskampioen. Barcelona won met 4-0, dankzij drie treffers van Pedro en één van Cesc Fabregas.

De Spaanse kampioen heeft na vijf duels nu de maximale score van 15 punten. De Catalaanse club deelt de koppositie met Atlético Madrid, dat met 2-0 won bij Real Valladolid. De van Ajax overgekomen Toby Alderweireld moest opnieuw de hele wedstrijd op de bank zitten en wacht nog altijd op zijn eerste speelminuten bij Atlético.

Zonder de geblesseerde miljoenenaankoop Gareth Bale heeft Real Madrid gisteren thuis een ruime zege geboekt op Getafe: 4-1. Real kwam vroeg op achterstand door een doelpunt van Ángel Lafita, maar zette daarna de zaken recht.