Tamils stemmen massaal voor grotere autonomie

Aanwezigheid van leger, dat opstand Tamil Tijgers bloedig neersloeg, blijft lokale bevolking een doorn in het oog

Feest vieren was er nauwelijks bij voor de Tamils in het noorden van Sri Lanka, na de klinkende zege die hun Nationale Alliantie van Tamils (TNA) dit weekeinde boekte bij regionale verkiezingen. Daarvoor was de vrees te groot voor het leger, dat patrouilleerde in de straten. Hetzelfde leger dat in 2009 een einde maakte aan het onafhankelijkheidsstreven van de Tamil Tijgers, waarbij tienduizenden Tamils omkwamen.

Voor het eerst sinds het einde van dat lang slepende conflict kregen de Tamils de kans om via de stembus hun mening te geven over het bestuur in de gebieden in het noorden van Sri Lanka, waar zij de grote meerderheid vormen. Ondanks enkele berichten over intimidatie door militairen, grepen de meeste Tamils deze democratische kans met beide handen aan. De opkomst bedroeg 68 procent en het verloop van de verkiezingen werd door onafhankelijke getuigen verrassend ordelijk genoemd.

Grote winnaar werd de TNA, geleid door C.V. Wigneswaran, een voormalige rechter van het Hooggerechtshof. De partij, die niet naar onafhankelijkheid zegt te streven maar naar autonomie, kreeg 78 procent van de stemmen, goed voor 30 van de 38 zetels. „Het enige wat we vragen is een federale staat”, zei Wigneswaran gisteren. Om er meteen aan toe te voegen dat het goed zou zijn als het leger zich terugtrok uit het noorden.

De regering heeft de TNA er al van beschuldigd toch weer naar een eigen staat te streven. Dat is iets waar president Mahinda Rajapaksa en de zijnen nog altijd fel tegen zijn. Met spanning wachten velen in Sri Lanka nu af hoeveel bewegingsvrijheid de TNA, vroeger vaak gezien als de politieke arm van de niets en niemand ontziende Tamil Tijgers, nu krijgt.

Heel veel zal de partij voorlopig niet kunnen uitrichten. Het provinciale bestuur heeft maar weinig bevoegdheden en deels zijn die bovendien voorbehouden aan de provinciale gouverneur, die niet door de volksvertegenwoordigingen maar door de regering in Colombo wordt benoemd.

Niettemin is de verkiezingsuitslag een belangrijk signaal aan de regering van president Mahinda Rajapaksa dat de Tamils in overgrote meerderheid nog steeds hun eigen zaken willen bestieren. Zijn coalitie, die zich sterk richt op de Sinhalese meerderheid in het land, kreeg zeven zetels. De pogingen van de president om de Tamils voor zich te winnen met een snel herstel van wegen, bruggen en andere infrastructuur na de decennia lange burgeroorlog, hebben weinig indruk gemaakt.

Op de een of andere manier moet Rajapaksa tot een vergelijk zien te ko men met de Tamils, die zo’n tien tot vijftien procent van de bevolking van Sri Lanka uitmaken. Het meest voor de hand liggende middel hiertoe zou het verlenen van meer autonomie aan de Tamils zijn, wat hun in het verleden ook al herhaaldelijk is beloofd door minder nationalistische regeringen dan die van Rajapaksa.

    • Floris van Straaten