De eerste demonstratie van de PVV én een van de Anti-Fascisten

„Willen jullie Rutte II of de PVV?” „PVV! PVV!” Voorman Geert Wilders zweepte de achterban van de Partij Voor de Vrijheid op, zaterdagmiddag op de Koekamp in Den Haag, een veldje naast het Malieveld. Het was de eerste keer dat Wilders een demonstratie organiseerde. Hij voerde de afgelopen maanden campagne om zoveel mogelijk aanhangers te mobiliseren, onder meer door zelf op ‘verzetstournee’ door het land te gaan. Uiteindelijk waren volgens de PVV zelf zaterdag zo’n 2.000 aanhangers aanwezig. Ze protesteerden tegen het kabinetsbeleid dat volgens hen „de zorg kapotmaakt” en „Nederland laat verloederen”. Er waren spandoeken met teksten als ‘eerst het zuur, dan het zoutzuur’ en (met spelfout) ‘je staat rood, je ziet wit, je betaald je blauw’ te zien. Ook de oranje-wit-blauwe Prinsenvlag, gebruikt door strijders van Willem van Oranje in de Tachtigjarige Oorlog én nadien door de NSB, was meegebracht. Even verderop, op het Plein, protesteerde een handjevol aanhangers van de Anti-Fascistische Aktie tegen het kabinet. De gemoederen liepen even op toen PVV’ers zich na hun betoging, die zo’n anderhalf uur duurde, naar het centrum begaven. De politie wist de groepen uit elkaar te houden en sprak van „goed verlopen demonstraties”. Zes personen werden aangehouden wegens het negeren van aanwijzingen van de politie of voor openbare dronkenschap.