‘Twee terroristen in winkelcentrum Nairobi gedood, bijna alle gijzelaars bevrijd’

Bij het Westgate winkelcentrum in het Keniaanse Nairobi zijn vanmiddag opnieuw explosies gehoord. Het Keniaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft daarnaast verklaard dat bijna alle gijzelaars inmiddels zijn bevrijd door veiligheidsdiensten, die twee van de terroristen hebben gedood.

Keniaanse soldaten zoeken dekking tijdens hevig geweervuur bij het Westgate winkelcentrum in Nairobi.
Keniaanse soldaten zoeken dekking tijdens hevig geweervuur bij het Westgate winkelcentrum in Nairobi. Foto AFP/Carl de Souza

Bij het Westgate winkelcentrum in het Keniaanse Nairobi, dat dit weekend werd bestormd tijdens een dodelijke aanslag, zijn vanmiddag opnieuw explosies gehoord. Het Keniaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft daarnaast verklaard dat bijna alle gijzelaars zijn bevrijd door veiligheidsdiensten, die twee van de terroristen hebben gedood.

Dit gebeurde nadat zij in het winkelcentrum het vuur openden op de islamistische terroristen. Alle gijzelnemers zijn volgens deze verklaring mannen, enkelen hebben zich verkleed als vrouw. De mannen zijn van verschillende nationaliteiten, onbekend is nog welke precies, zo blijkt uit de verklaring. Het zou gaan om ‘een internationale verzameling van over de hele wereld.’ Nog steeds proberen de veiligheidsdiensten de terroristen te overmeesteren, hoelang dit nog zal duren is nog niet te zeggen volgens de minister.

‘Drie of vier explosies gehoord’

Verslaggevers van het internationale persbureau AFP namen ‘drie of vier’ explosies waar in de buurt van het winkelcentrum. Op live beelden is de rook te zien die uit het winkelcentrum komt. Deze is volgens de Keniaanse minister afkomstig van matrassen die in brand zijn gestoken door de gijzelnemers. Omstanders hebben deze gefotografeerd:

Twitter avatar MikePflanz Mike Pflanz #Westgate explosion appears to have started major fire http://t.co/8ZUJbKtsqQ

‘Nederlander opgepakt’

Vanochtend zou een Nederlander zijn opgepakt in verband met de aanslag in Nairobi, zo meldt RTL Nieuws. Volgens de nieuwssite zou nu door het ministerie worden onderzocht of de man inderdaad van Nederlandse afkomst is. Het ministerie kon verder nog niets over het bericht naar buiten brengen.

Ruwe beelden van de schietpartij in het winkelcentrum:

Een kort overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen dagen sinds het winkelcentrum bezet is:

 • Tien tot vijftien personen bestormden zaterdag rond 12 uur het luxueuze Westgate-winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Ze bestormden het winkelcentrum van twee kanten, gooiden met granaten en schoten op burgers.
 • Tot nu toe zijn er 69 mensen omgekomen bij de aanval. Zeker 175 mensen raakten gewond. Gisteren werden er nog negen lichamen uit het winkelcentrum gehaald.
 • De Somalische militante beweging Al Shabaab eiste de aanslag op. Ze noemde het vergelding voor de Keniaanse interventie in Somalië, waar het land met andere Afrikaanse landen probeert de islamitische militanten terug te dringen.
 • Onder de doden zijn ook enkele buitenlanders, onder wie een 33-jarige Nederlandse vrouw. Zij woonde met haar eveneens gedode Australische man in Tanzania, maar was tijdelijk in Kenia.
 • Drie Britten, twee Franse vrouwen, twee Indiërs, twee Canadezen, een Zuid-Afrikaan, een Amerikaanse en een Chinese gedood. Ook de Ghanese dichter Kofi Awoonor overleefde de aanslag niet.
 • De neef van de Keniaanse president Uhuru Kenyatta en de verloofde van zijn neef werden ook gedood.
 • President Kenyatta zei gisteren in een persconferentie dat de claim van Al Shabaab dat zij verantwoordelijk zijn voor de aanval nog wordt onderzocht. Ook zei hij dat de daders “snel” zullen worden gestraft voor hun daden. De aanslag sterkt hem in de overtuiging dat Kenia de strijd tegen de terreur moet voortzetten. Hij drong er bij het buitenland op aan geen negatieve reisadviezen af te geven, omdat dat de toeristische sector in Kenia zou schaden.
 • Een reconstructie van de terroristische aanslag:
  http://www.youtube.com/watch?v=KDeGHHbGrPg&hd=1

   • Annemarie Coevert