‘Ook masterstudenten hoeven in 2014 nog niet te lenen’

Studenten lieten minister Jet Bussemaker in mei weten dat zij zich zorgen maakten over de dreigende afschaffing van de basisbeurs. Behalve bachelorstudenten hoeven ook masterstudenten in 2014 het geld voor hun studie nu misschien nog niet te lenen. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Behalve bachelorstudenten hoeven ook masterstudenten in 2014 het geld voor hun studie nog niet te lenen. Dat meldt de Volkskrant vandaag. GroenLinks, nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer, wil het leenstelsel voor studenten pas in 2015 invoeren.

Voor de zomer stelde minister van Onderwijs Jet Bussemaker de lening voor bachelorstudenten al uit tot 2015. Bussemaker wil studenten meer tijd geven aan het idee te wennen. De minister heeft GroenLinks samen met D66 op het oog voor steun in de senaat voor het leenstelsel. Beide partijen zijn voor het stelsel, maar verbinden een aantal voorwaarden aan hun steun. GroenLinks-leider Bram van Ojik in de krant:

“In de Miljoenennota wordt geen geld uitgetrokken voor een lager collegegeld of kleinere collegegroepen, terwijl wij daar keer op keer om hebben gevraagd. Dan komt het moment dat we zeggen: we moeten studenten niet langer in onzekerheid laten.”

LSVb en SP boos over wispelturigheid

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) laat in een reactie weten boos te zijn over de wispelturigheid rondom de plannen. “Studenten zitten al maanden in onzekerheid en kunnen geen plannen maken voor hun studie”, aldus LSVb-voorzitter Jorien Janssen. “Wat ons betreft komt van uitstel afstel.”

SP-Kamerlid Jasper van Dijk sluit zich hierbij aan. Hij laat weten morgen bij het vragenuurtje minister Bussemaker vragen te zullen stellen over de kwestie:

Twitter avatar JaspervanDijkSP Jasper van Dijk Plan leenstelsel nu al twee keer gewijzigd (en daarmee regeerakkoord). Bij vragenuur stel ik voor om het plan helemaal van tafel te halen

Van Dijk:

“Als een wetsvoorstel voor de tweede keer wordt uitgesteld, dan moet Bussemaker haar knopen tellen en vaststellen dat er geen draagvlak is voor haar plan.”

Studenten krijgen nu nog een beurs. Studenten op kamers krijgen 272 euro per maand, wie bij zijn ouders woont 98 euro. Dat geld moeten studenten gaan lenen, vindt het kabinet. (Novum)