Obama belooft steun aan Kenia na ‘schandelijke aanval’

Foto Reuters / Kevin Lamarque

De Verenigde Staten zullen Kenia op alle mogelijke manieren helpen om de aanval op het winkelcentrum in Nairobi het hoofd te bieden. Obama noemde de aanval, die aan 62 mensen het leven kostte, ‘schandelijk’, zo meldt persbureau AP.

De terreuractie toont volgens Obama aan dat de internationale gemeenschap gezamenlijk moet optreden tegen het ‘zinloze geweld’ van groepen als Al-Shabaab.

De VS assisteren de Keniaanse politie- en veiligheidsdiensten, die nog steeds in een strijd zijn verwikkeld met strijders van de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab. Obama heeft afgelopen weekeinde president Uhuru Kenyatta gebeld om hem te condoleren en zijn steun aan te bieden.

Clintons zijn geschokt door dood Nederlandse

Bill en Hilary Clinton hebben hun medeleven betuigd aan de nabestaanden van de Nederlandse vrouw die afgelopen weekeinde omkwam bij de aanval op het winkelcentrum. In een persverklaring laten ze weten ‘geschokt’ en ‘bedroefd’ te zijn. De vrouw, de 33-jarige Elif Yavuz, was werkzaam voor de Clinton Foundation. Ze hielp met name mensen in ontwikkelingslanden die lijden aan hiv en aids.

“Elif was briljant, toegewijd en bijzonder geliefd bij haar collega’s, die haar enorm gaan missen. Namens de hele Clinton Foundation brengen wij onze oprechte deelneming over aan Elifs familie en vrienden over de hele wereld.”

‘Gijzeling is bijna voorbij’

Strijders van Al-Shabaab vielen zaterdag het chique winkelcentrum Westgate in de hoofdstad Nairobi aan. Ze schoten in het rond en gebruikten ook handgranaten. Vervolgens werden er door de terroristen meer dan duizend mensen gegijzeld gehouden in winkelcentrum Westgate. Vandaag werden de laatste tien gijzelaars bevrijd. De evacuatie van de gijzelaars “is zeer goed verlopen” en de Keniaanse veiligheidsdiensten zijn “zeer zeker” dat er weinig of zelfs geen gijzelaars meer in het gebouw zijn, aldus de Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken vanavond.

Volgens de Keniaanse regering hebben de veiligheidstroepen inmiddels ‘bijna het volledige winkelcentrum’ onder controle.

Bekijk een fotoserie over de terreuraanval:

    • Marije Willems