Nigel voelt zich thuis in de pub

Toen hij 19 jaar was en nog onbekend, gaf punkviolist Nigel Kennedy een concert in Dublin voor een zaal met vijfduizend stoelen. Slechts vijftig luisteraars kwamen opdagen. Naar eigen zeggen verplaatste Kennedy het concert toen naar de dichtstbijzijnde pub.

Inmiddels is Kennedy wereldberoemd. Aan media-aandacht geen gebrek: pas trok hij, vóór een concert met de Palestine Strings, een controversiële vergelijking tussen Israëls omgang met de Palestijnen en apartheid.

In pubs zal Kennedy zich nog steeds thuis voelen. Daarvan getuigt de cd Recital, een aanstekelijke set waarin Fats Waller, Dave Brubeck en Bach samenkomen in een losjes geïmproviseerde sessie van vijf musici. Kennedy raspt en glijdt, Drysztof Dziedzic levert een verhitte drumpartij. Met Por do sol van Ze Gomez is het even bijkomen, waarna Bach in Allegro een prettig reggae-achtige behandeling krijgt.

Floris Don

    • Floris Don