Merkel in gesprek met sociaal-democraten over regeringscoalitie

Bondskanselier Angela Merkel tijdens de persconferentie van vandaag in Berlijn, de eerste na haar overwinning.
Bondskanselier Angela Merkel tijdens de persconferentie van vandaag in Berlijn, de eerste na haar overwinning. Foto AFP / Odd Andersen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft al gesproken met voorzitter Sigmar Gabriel van de SPD-partij. Dat zei ze vanmiddag tijdens een persconferentie, meldt persbureau Reuters. Ze zegt open te staan voor een regeringssamenwerking met de sociaal-democraten.

Volgens Merkel zal de SPD aanstaande vrijdag samenkomen met zijn leiders om de mogelijkheden te bespreken. Merkel voegde eraan toe dat haar gesprekken met de SPD een samenwerking met andere partijen nog niet uitsluit.

Merkel behaalde gisteren een grote overwinning bij de Duitse parlementsverkiezingen, maar moet op zoek naar een andere coalitiepartner. Merkels oude coalitiepartner, de FDP, haalde de kiesdrempel niet en verdwijnt uit het parlement. Gezien de verkiezingsuitslag is een grote coalitie met de centrumlinkse SPD van Peer Steinbrueck, die 25,7 procent van de stemmen behaalde, de meest waarschijnlijke optie.

‘Duidelijk mandaat om een regering te vormen

Merkel gaf aan dat haar conservatieve ‘Union’ (CDU/CSU) met de uitslag een duidelijk mandaat heeft om een regering te vormen, en “Duitsland heeft een stabiele regering nodig, dus we zullen dit mandaat uitvoeren”. Merkel begint binnenkort aan een derde termijn als bondskanselier.

De uitslag van gisteren betekent volgens Merkel dat Duitsland met klem heeft gekozen voor een verenigd Europa.

    • Anouk van Kampen