Krant en omroep in één team

BN De Stem en Omroep Brabant brengen samen lokaal nieuws. Doel van deze samenwerking is dubbel werk voorkomen en de kwaliteit van de berichtgeving in de regio te verhogen.

Veel kranten en omroepen werken weleens samen. Bij de verslaggeving van de rellen in het Groningse Haren bijvoorbeeld sloegen het Dagblad van het Noorden en RTV Noord de handen ineen.

Doorgaans is de samenwerking bedoeld om tijdelijk lastige, tijdrovende onderwerpen goed te kunnen behandelen. Maar in Brabant gaat de samenwerking verder. Sinds twee weken werken op de redactie van de regionale krant BN De Stem in Breda zes journalisten van de krant én van Omroep Brabant gezamenlijk aan reguliere berichten voor televisie, radio, internet en krant. „De samenwerking grijpt diep in”, zegt hoofdredacteur Johan van Uffelen van BN De Stem. „We delen open en bloot onze agenda’s en bronnen. Niet projectmatig maar dag in dag uit.”

De samenwerking betreft voorlopig het ‘snelle nieuws’ dat zich uit openbare bronnen aandient. Zoals laatst een filmpje op Facebook waarin een inbreker een televisie steelt uit een restaurant en deze weer terughangt. Ook politieberichten worden gecheckt en tot eenvoudige nieuwsberichten bewerkt. Van Uffelen: „Het gaat om berichten waar je je als krant niet echt mee onderscheidt.”

De samenwerking verloopt soepel, zeggen de journalisten aan hun bureau. Wel hebben ze af en toe een meningsverschil. „Wij hebben als krant niet zo’n behoefte aan entertainmentnieuws zoals de nieuwe hit van Frans Bauer. En de omroep heeft weinig belangstelling voor een scooterrijder die in Roosendaal is gevallen”, vertelt een krantenjournalist.

Krant en omroep kregen 140.000 euro subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Doel van de samenwerking is dubbel werk voorkomen en de kwaliteit van de berichtgeving verhogen. Zo profiteert de omroep van het „fijnmazige netwerk” van verslaggevers die in de Brabantse steden zijn geworteld. „Dat netwerk hebben wij nu niet”, zegt hoofdredacteur en directeur Henk Lemckert van Omroep Brabant. Omgekeerd profiteert de krant van de audiovisuele expertise bij de omroep.

Ander voordeel: je kunt redacteuren vrijspelen voor andere werkzaamheden. Er is de laatste jaren bij regionale kranten flink gesaneerd en dat heeft z’n uitwerking niet gemist; volgens hoofdredacteur Van Uffelen zijn er „lacunes ontstaan” in de lokale nieuwsvoorziening, met name in kleine gemeenten. „Veel werk gaat zitten in nieuwsberichten. Als we dat efficiënter doen, hebben we meer tijd voor analyse en onderzoek.”

De proef loopt minimaal tot eind dit jaar maar beide partijen kunnen zich eigenlijk niet voorstellen dat de samenwerking daarna zal stoppen; daarvoor zijn de voordelen te groot. Ook het Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad willen zich aansluiten. Het project kan bovendien rekenen op de warme steun van het bestuur van de provincie Brabant, dat met lede ogen aanziet dat de regionale verslaggeving wegkwijnt. „De nieuwsgaring staat onder druk. Tweederde van het nieuws op internet is gekopieerd”, zegt gedeputeerde Brigite van Haaften.

Lastig is nog wel het debat over de publiek-private samenwerking. Want is het wel de bedoeling om filmpjes van de met belastinggeld betaalde omroep op de website met advertenties te zetten van een commercieel gerunde krant? „Daarmee zouden wij ons volgens de wet dienstbaar kunnen maken aan organisaties met winstoogmerk”, zegt directeur Lemckert van Omroep Brabant.

De Brabantse commissaris Wim van de Donk ziet het niet zo somber in. Wel waarschuwt hij de kartelwaakhond Autoriteit Consument en Markt. „Er zitten daar mensen die niet weten wat er in de werkelijkheid gebeurt en deze met simpele schema’s te lijf gaan. We moeten de wet opzij zetten en experimenteren om het regionale journalistieke ecosysteem overeind te houden. Want in de regio’s, daar gebeurt het pas echt.”

    • Arjen Schreuder