Kinderpannen die het jong serieus nemen

None

Alles is gevaarlijk. Een boswandeling. Slapen. En koken. Koken is mogelijk gevaarlijker dan fietsen. Toch leren ouders kinderen al jong fietsen en niet koken. Kunnen ze met een fiets overweg, dan kunnen ze het nest ontvlieden. Maar omdat ze niet kunnen koken blijven ze terugkomen. Je ziet het veel bij studenten. Met een tas was naar huis en meteen aan tafel. Er zijn moeders die klaar voedsel meegeven met instructies. Maar opwarmen is geen koken.

Noodzaak was het ooit, dat kinderen het huishouden hielpen runnen. En hielpen hooien, melken en stront scheppen.

Het hoeft niet meer. Maar daarom is het nog wel leuk en leerzaam.

In deze rubriek zijn inmiddels drie messen gesignaleerd voor kinderen. En niks kinderachtig. Vlijmscherp zijn ze. Een keukenmes van Tojiro uit Japan, een Molenmes uit Duitsland, in twee maten, met lang houten handvat, en zakmes nummer 07 van Opinel, Frankrijk. Ze hebben geen punt maar een afgeronde neus. In scherpte doen ze niet onder voor het mes van de chef. Gevaarlijk. Maar het mes neemt je kind serieus. Het prachtige Molenmes type 1633 heeft één keer mijn buurkind (5) licht gewond aan een vingertje, maar inmiddels doet het jong (6) altijd de prei. En het kindermes van Tojiro wordt net zo graag gebruikt door moe als het meisje.

Maar kookgerei?

Het is er voor kinderen. Poppenhuispannetjes. Ze kunnen er uren mee dromen dat ze koken. Tot ze genoeg van dromen hebben en op het aanrecht klimmen of een stoel tegen het fornuis schuiven. De Portugese pannenfabrikant Silampos vindt, net als een paar messenfabrikanten, dat kinderen moeten kunnen (leren) koken met echt spul. In pannen die op vuur en electriek kunnen, maar dan zo klein dat het kind er niet in gaat zitten. Ook geschikt voor koken met inductie, de veiligste manier. Er zou een inductiekookplaatje gebouwd moeten worden voor kinderen, met grens aan kooktijd en vermogen (Atag, doen!)

Silampos maakt kinderpannen met dikke bodem. Een set van drie, met elk een binnendoorsnee van 12 centimeter. Een lage en een hogere kookpan en een steelpan. Ze zitten samen in de doos waar op staat: Minichef. In Portugees en Engels de ernstige waarschuwing dat kinderen er alleen wat mee mogen als er een volwassene bij is. De Portugese fabrikant weet niet wat hem overkomt, zo’n succes is het setje kinderpannen. Hij verkoopt er veel.

Aan ouders met kinderen die graag willen koken? Ze zijn er, zegt hij, maar tot zijn verrassing worden de meeste kindermaatje pannen gekocht door chefs in de Portugese haute cuisine. De Nederlandse importeur van Silampospannen is Van Krimpen in Bavel (www.vankrimpenagencies.nl). Zeg het de chef.

    • Wouter Klootwijk