Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kinderen slachtoffers Sulawesi klagen de Staat aan

Ambassadeur Tjeerd de Zwaan kijkt naar een reliëf waarop de ramp waaraan Nederlandse militairen schuldig zijn wordt afgebeeld.
Ambassadeur Tjeerd de Zwaan kijkt naar een reliëf waarop de ramp waaraan Nederlandse militairen schuldig zijn wordt afgebeeld. Foto ANP / Ahmad Suhaidi

De kinderen van de vaders die in 1947 op Zuid-Sulawesi door Nederlandse militairen werden geëxecuteerd klagen de Nederlandse Staat aan. Ze vinden dat ze net als de weduwen van de slachtoffers recht hebben op een schadevergoeding. Dat meldt de NOS vanochtend.

Staat beroept zich op verjaring

De Staat is de weduwen tegemoet gekomen, maar lijkt niet hetzelfde te willen doen bij de kinderen. De overheid beroept zich op verjaring, maar dat is volgens de advocaten van de kinderen onterecht. “Ze verloren hun vaders, en waren daarvan ook getuige”, aldus het Comité Nederlandse Ereschulden die de procedure is gestart.

In augustus meldde NRC Handelsblad dat de weduwen van Sulawesi mogelijk onder druk zouden worden gezet door andere nabestaanden om de schadevergoeding die de staat uitkeert te delen. Vooral onder de kinderen was frustratie:

Abdul Halik (76) verloor zijn vader begin 1947. Omdat Buitenlandse Zaken alleen een akkoord heeft gesloten met weduwen en niet met kinderen van slachtoffers, ontvangt hij geen geld. Halik: „De kinderen zijn gefrustreerd en ik sluit niet uit dat ze druk op de weduwen zullen zetten om het geld te delen, aangezien iedereen geleden heeft.”

Schikking en excuses

Deze zomer besloot de Nederlandse Staat tot een schikking te komen met tien weduwen van slachtoffers. Iedere weduwe krijgt een bedrag van 20.000 euro. De regeling moet gaan gelden voor alle executies in Nederlands-Indië tussen 1945 en 1949. Ook bood de regering begin september zijn excuses aan voor de executies.