Jazz die westers én Ethiopisch is

Dit is de eerste cd op een internationaal label van de grootmeester van de Ethio-jazz: Mulatu Astatke en zijn Step Ahead band. De band bestaat uit Britse jazzmuzikanten en bespelers van klassieke Ethiopische instrumenten. Sketches of Ethiopia is ook precies dat; even Ethiopisch als westers. Astatke speelt vibrafoon en toetsen, maar drukt vooral zijn stempel als componist van dit album dat in de titel niet voor niets verwijst naar Sketches of Spain van Miles Davis en arrangeur Gil Evans. Astatkes tocht door de Ethiopische jazz is van uitstekende kwaliteit. Nummers als Gumuz en Motherland Abay grijpen terug op zijn mystieke composities (jaren zestig en zeventig) maar de meeste composities zijn meer up-tempo. Zanger Tefaye trekt de Ethiojazz in de dansbare richting van afrobeat. Van de uitstekende gastmuzikanten is zangeres Fatoumata Diawara de opvallendste.

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk