Column

Janneke Vreugdenhil Alberts tortilla

Eerlijk gezegd dacht ik altijd dat ik een best aardige tortilla bakte. Tot ik laatst in Spanje een tortilla kreeg voorgeschoteld die zo precies niet te vet en niet te droog was, zo zacht in het midden en krokant aan de buitenkant, zo glorieus goudbruin, kortom zo gruwelijk veel beter dan de mijne, dat ik onmiddellijk bij de maker ervan in de leer wilde.

Die maker was Albert, uitbater van een hotel nabij Olot, in het noorden van Catalonië – een heerlijk oord voor wie van rust, natuurschoon en goed eten houdt overigens: vallmajor.com. Hij wilde mij met alle plezier zijn recept geven, zodat ik het weer hier zou kunnen delen. Bij deze.

Wat bijzonder is aan Alberts tortilla, is dat de omelet wel drie of vier wordt gekeerd in plaats van een keertje. Al met al is het sowieso een tamelijke bewerkelijke procedure, geen omeletje dat je even in 5 minuten in elkaar fikst. Maar het resultaat is die extra moeite dubbel en dwars waard.

Snij de ui redelijk fijn.

Schil de aardappelen, snijd ze in de lengte in kwarten en snijd in schijfjes van 1,5 mm.

Schenk een vingerkootje olijfolie in een koekenpan met een diameter van ongeveer 18 cm.

Zet de pan op matig vuur en voeg de uien toe. Laat even bakken.

Doe de aardappelen erbij en meng eventjes met een spatel.

Strooi er wat zout over en meng nogmaals.

Leg een deksel op de pan en laat 10 minuten rustig bakken.

Haal het deksel van de pan en begin met een spatel een beetje te porren in de aardappels, zodat ze een beetje stukgaan.

Laat nog ongeveer 5 minuten bakken, tot de aardappels gaar zijn.

Giet nu het grootste deel van de olie af (bewaar voor hergebruik). Klop de eieren los met een scheutje melk en schenk het eiermengsel bij de ui en aardappelen.

Ga met een spatel langs de rand van de omelet zodat deze los komt van de pan.

Keer na 2 - 3 minuten de omelet: houd het deksel stevig op de pan en draai de pan om.

Laat de omelet van het deksel terug in de pan glijden.

Zet de pan weer op het vuur en laat nog 1 - 2 minuten bakken. Keer de omelet opnieuw en laat nog 30 seconden bakken.

Keer hem daarna nogmaals. Laat de tortilla op een bord glijden.

Laat hem zeker 5 minuten afkoelen voor je hem aansnijdt.