Iran laat tachtig gevangenen vrij ‘om in gevlij te komen bij het Westen’

De Iraanse president Hassan Rowhani zwaait naar het publiek voordat hij in het vliegtuig stapt richting New York. Foto AFP

Aan de vooravond van de algemene VN-vergadering laat Iran weten tachtig politieke gevangenen vrij te laten, onder hen zijn velen die gearresteerd werden tijdens de protesten tegen de herverkiezing van president Ahmadinejad in 2009.

Irans nieuwe president Hassan Rohani spreekt morgen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe in New York. Vorige week maakten de autoriteiten ook al onverwachts bekend elf gevangenen vrij te zullen laten, onder wie de prominente mensenrechtenactivist en advocaat Nasrin Sotoudeh, een bekend criticus van de Iraanse geestelijk leiders die sinds 2010 werd vastgehouden in de Evin-gevangenis in Teheran.

‘Rohani wil land neerzetten als gematigd’

Onze correspondent in Iran, Thomas Erdbrink, schreef vorige week in NRC dat analisten het erover eens zijn dat de vrijlating een poging is van de Iraanse leiders om in het gevlij te komen bij het Westen vlak voor het bezoek van Rohani aan New York. Verwacht wordt dat de Iraanse president zijn land wil neerzetten als gematigd en zal proberen de betrekkingen aan te halen, na acht jaar van conflicten onder zijn voorganger Ahmadinejad.

Erdbrink:

Er zijn nog tientallen politieke gevangenen in Iran. De meesten zitten gevangen in verband met de massale protesten van 2009, toen miljoenen de straat op gingen om te protesteren tegen de herverkiezing van president Ahmadinejad. De leiders van die beweging, voormalig premier Mir Hossein Mousavi, zijn vrouw Zahra Rahnavard en geestelijke Mehdi Karroubi hebben sinds 2011 huisarrest.

Rohani heeft bij zijn aantreden beloofd dat stap voor stap iedereen vrij zal komen, maar waarschuwde dat dit tijd kost.

    • Marije Willems