Gijzeling Nairobi nog steeds niet voorbij

Keniaanse soldaten buiten het Westgate winkelcentrum in Nairobi waar nog steeds gijzelaars worden vastgehouden.
Keniaanse soldaten buiten het Westgate winkelcentrum in Nairobi waar nog steeds gijzelaars worden vastgehouden. Foto EPA / Daniel Irungu

Het lot van de gijzelaars die in een winkelcentrum in het Keniaanse Nairobi worden vastgehouden door strijders van Al Shabaab is nog steeds niet bekend. Vanochtend waren opnieuw explosies en geweerschoten uit het Westgate winkelcentrum te horen.

Een woordvoerder van het Keniaanse leger liet vanochtend aan persbureau AP weten dat het niet duidelijk is hoe het met de gijzelaars gaat. Gisteren werd nog gezegd dat het “merendeel” van de gegijzelden in veiligheid was gebracht. De woordvoerder wilde geen verdere details verstrekken: “We moeten nog bevestiging krijgen van wat er gaande is in het gebouw.”

Bij het aanbreken van de dag cirkelden er helikopters van het leger boven het winkelcentrum. Meerdere keren was er geweervuur te horen en er waren zeker twee explosies, een duidelijk teken dat de tien tot vijftien Al Shabaab-strijders nog altijd niet gepakt zijn. Rond dezelfde tijd dreigden de gijzelaars van Al Shabaab volgens persbureau Reuters de gijzelaars te doden als het leger met geweld ingrijpt. Dat zegt een woordvoerder van de groep op een op het internet geplaatst audiofragment.

Update 10.45 uur: Het Keniaanse Rode Kruis heeft het dodenaantal door de aanval bijgesteld naar 69. 63 mensen zijn nog vermist. Dit is de eerste schatting van het aantal nog vermiste mensen, meldt persbureau AFP.

Strafhofproces tegen vicepresident Ruto verdaagd

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft het proces tegen de Keniaanse vicepresident William Ruto, op 10 september begonnen, om de gebeurtenissen uitgesteld. De verdediging van Ruto had daar gisteren om gevraagd, zodat hij terug kan naar zijn land om te helpen bij de nasleep van de aanval. Hij krijgt daar nu van het hof een week voor. De rechter zei dat Ruto vanmorgen direct een vlucht naar Kenia kan nemen.

Ruto is aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid om zijn rol in het verkiezingsgeweld dat eind 2007 en begin 2008 aan zeker 1100 Kenianen het leven kostte. De vicepresident heeft ontkend schuldig te zijn.

Inmiddels is er veel gebeurd in de bijna 48 uur dat het winkelcentrum bezet is. De belangrijkste gebeurtenissen kort op een rij:

  • Tien tot vijftien personen bestormden zaterdag rond 12 uur het luxueuze Westgate-winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Ze bestormden het winkelcentrum van twee kanten, gooiden met granaten en schoten op burgers.
  • Tot nu toe zijn er 69 mensen omgekomen bij de aanval. Zeker 175 mensen raakten gewond. Gisteren werden er nog negen lichamen uit het winkelcentrum gehaald.
  • De Somalische militante beweging Al Shabaab eiste de aanslag op. Ze noemde het vergelding voor de Keniaanse interventie in Somalië, waar het land met andere Afrikaanse landen probeert de islamitische militanten terug te dringen.
  • Onder de doden zijn ook enkele buitenlanders, onder wie een 33-jarige Nederlandse vrouw. Zij woonde met haar eveneens gedode Australische man in Tanzania, maar was tijdelijk in Kenia.
  • Drie Britten, twee Franse vrouwen, twee Indiërs, twee Canadezen, een Zuid-Afrikaan, een Amerikaanse en een Chinese gedood. Ook de Ghanese dichter Kofi Awoonor overleefde de aanslag niet.
  • De neef van de Keniaanse president Uhuru Kenyatta en de verloofde van zijn neef werden ook gedood.
  • President Kenyatta zei gisteren in een persconferentie dat de claim van Al Shabaab dat zij verantwoordelijk zijn voor de aanval nog wordt onderzocht. Ook zei hij dat de daders “snel” zullen worden gestraft voor hun daden. De aanslag sterkt hem in de overtuiging dat Kenia de strijd tegen de terreur moet voortzetten. Hij drong er bij het buitenland op aan geen negatieve reisadviezen af te geven, omdat dat de toeristische sector in Kenia zou schaden.