Funky Elvis Costello (59) is zijn venijn kwijt

Ze ontmoetten elkaar bij de tv-show Late Night With Jimmy Fallon, waar Elvis Costello optrad en de leden van The Roots de ‘huisband’ vormen. Costello raakte bevriend met drummer Ahmir ‘Questlove’ Thompson, en ze besloten een cd te maken.

Ondanks de hiphopreputatie van The Roots, die al zo’n achttien jaar actief zijn, werd Wise Up Ghost geen hiphop-cd; behalve dat Costello in een aantal gevallen zijn eigen nummers ‘sampelt’.

Wat is het dan wel geworden? Elvis Costello, die recentelijk beweerde dat hij geen cd’s meer wilde opnemen omdat het publiek er geen aandacht meer voor zou hebben, heeft in ieder geval niet geprobeerd de luisteraar te paaien. De nummers zijn niet soepel, als op The River In Reverse (2006, met Allen Toussaint), niet nijdig, zoals in het begin van zijn carrière, en ook niet romantisch, zoals bij de samenwerking met Burt Bacharach. Ze zijn vooral weerbarstig.

Stroeve composities als Tripwire en Viceroy’s Row worden afgewisseld met bewerkingen van oude liedjes van Costello.

Die zijn nauwelijks geslaagd: Wake Me Up, een vertraagde versie van Bedlam (van The Delivery Man, 2004) had een broeierige, Gil Scott-Heron-achtige voordracht kunnen opleveren als Costello niet het venijn uit zijn stem had gebannen.

Dat is het merkwaardigste aan deze cd. Hoewel je zou verwachten dat Costello (59) vuriger zou worden door de funky Roots, klinkt hij juist milder. En dat is een gemis.

De ‘nieuwe’, glooiende zangstijl past bij de zachtmoediger muzikale stijl die tegen het eind van de vijftien nummers tellende cd de overhand krijgt. If I Could Believe, My New Haunt en Can You Hear Me, met de kraakheldere funky drums van Questlove op de voorgrond, hebben een ruige sound.

Door de sixties-manier van opnemen (waarbij de instrumenten duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn), door de ijselijke violen en dikbuikige orgels, en de vervormde zang ontstaat hier een losse, aan jazz ontleende speelstijl met associatieve melodieën. Op een volgende Costello/Roots-cd mag hier meer van gespeeld worden.

Hester Carvalho

    • Hester Carvalho