Finland is furieus over bonus oud-topman Nokia

In Finland is woedend gereageerd op de 18,8 miljoen euro die voormalig Nokia-topman Stephen Elop krijgt na de overname door Microsoft. De Finse minister van Financiën Jutta Urpilainen zegt te vrezen voor de sociale cohesie in het land. Ook premier Katainan heeft zijn afschuw geuit over de exorbitante beloning.

Elop stapte drie jaar geleden over van Microsoft naar Nokia. Na de verkoop van Nokia’s telefoontak gaat hij terug naar Microsoft. Dat wekt argwaan bij de Finnen, die vermoeden dat Elop bij Nokia als paard van Troje is binnengehaald. De Canadees kon de teloorgang van wat ooit het meest succesvolle telefoonconcern ter wereld was, niet stuiten. Bij zijn aantreden was een aandeel Nokia nog 7,50 euro waard. De waarde zakte tot onder de 3 euro vlak voor de overname bekend werd. Finnen hebben uitgerekend dat Elop beloond is met circa 1 miljoen euro voor elk miljard euro aan beurswaarde die onder zijn leiding verdampte.

Maar ook in het buitenland is er kritiek op de beloning van Elop. De Britse krant Financial Times schrijft vanochtend in haar hoofdredactioneel commentaar dat bestuurders „beloond zouden moeten worden voor het leiden van bedrijven, niet voor het verhandelen ervan”.