‘Energiebedrijf RWE schrapt 200 banen bij Essent’

Het Duitse energieconcern RWE, moederbedrijf van Essent, schrapt 3.400 banen, waarvan zo’n 200 bij zijn bedrijven in Nederland. Dat meldde financieel persbureau Bloomberg dit weekeinde, op basis van een anonieme bron. Een woordvoerder van RWE bevestigt dat er een reorganisatie is gepland, maar wilde daar verder niet op ingaan.

De ontslagen vallen volgens Bloomberg bij RWE-tak Generation SE. In Generation SE heeft RWE alle conventionele elektriciteitscentrales ondergebracht. Bij deze divisie werken nu nog 18.000 mensen. Behalve de ontslagen in Nederland worden er volgens Bloomberg 2.300 banen in Duitsland geschrapt en 900 in het Verenigd Koninkrijk.

RWE heeft veel last van de omstandigheden op de West-Europese elektriciteitsmarkt. De vraag naar stroom is door de crisis afgenomen en tegelijkertijd is het aanbod van gesubsidieerde groene stroom, voornamelijk uit Duitsland, sterk gegroeid. Daardoor zijn de winstmarges van gas- en kolencentrales sterk gedaald.

In augustus, bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers, meldde RWE dat de winst met 40 procent was afgenomen tot 979 miljoen euro. De winst van de elektriciteitstak was met tweederde gekrompen. Het energieconcern kondigde vorige maand ook aan de elektriciteitsproductie te verlagen door contracten met Duitse centrales op te zeggen en een aantal eigen centrales stil te leggen. Ook de Nederlandse gasgestookte elektriciteitscentrale Moerdijk-2 , die nog maar pas is geopend, zal tijdelijk worden stilgezet.

Vorige week maakte RWE ook bekend dat het zijn dividendbetalingen de komende jaren gaat terugschroeven. „Er bestaat geen twijfel over dat er zware tijden aankomen”, zei de Nederlandse RWE-bestuursvoorzitter Peter Terium in een verklaring. „Daar moeten we ook in ons dividendbeleid rekening mee houden.”

Eerder kondigde Terium aan dat ten minste eenderde van RWE’s Duitse gas- en kolencentrales de komende jaren verlies zal draaien. Ook RWE’s Duitse concurrent Eon wordt geplaagd door de veranderingen op de energiemarkt en sluit centrales.