Egyptische rechtbank verbiedt alle activiteiten Moslimbroederschap

Overblijfselen van een poster met de beeltenis van Mohammed Morsi, gefotografeerd bij een benzinestation in Kairo deze week. Morsi moet voor de strafrechter verschijnen. Foto Reuters / Louafi Larbi

Een Egyptische rechtbank heeft alle activiteiten van de Moslimbroederschap in Egypte verboden. Dat meldt persbureau Reuters vanmiddag. Eerder werd de ngo-tak van de Moslimbroederschap al verboden.

Gert Langendonck, correspondent voor NRC Handelsblad in Egypte zegt dat deze actie een stuk repressiever is en een nieuwe periode inluidt voor de broederschap:

De uitspraak van de rechtbank vandaag gaat veel verder. Op basis van een klacht van de linkse Tagammu-partij verbood de rechtbank alle activiteiten van de Moslimbroederschap en alle organisaties die uit de Moslimbroederschap voortkomen. Dat wil zeggen dat ook de partij van de Moslimbroederschap, de Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid, nu verboden is, alsook de sociale-tak van de Moslimbroederschap. Die laatste verschafte onderwijs en ziekenzorg in arme wijken en was een belangrijke factor voor de populariteit van de beweging. De huidige situatie is dus aanzienlijk repressiever dan onder Mubarak.

Verder zorgen alle maatregelen ervoor dat de broederschap na een korte machtsperiode weer ‘ondergronds’ wordt, Langendonck:

De Moslimbroederschap was al verzwakt door de arrestatie van honderden aanhangers. Daardoor kon de organisatie om de voorbije weken nog maar weinig volk op de been brengen voor betogingen tegen de machtsgreep door het leger op 3 juli. Het verbod, en het bevriezen van de tegoeden, zal het de Moslimbroederschap nog moeilijker maken om haar protest gaande te houden. Voor de bijna 80 jaar oude fundamentalistische beweging dient zich nu, na een korte periode aan de macht, een nieuw ondergronds tijdperk aan.

Partij van oud-president Morsi

De Moslimbroederschap is de partij van de afgezette president Mohammed Morsi. Sinds hij door het leger is verdreven wordt er jacht gemaakt op aanhangers van de broederschap. Dit leidde in augustus meerdere malen tot ernstige rellen waarbij tientallen doden vielen.

De Moslimbroederschap was sinds 1954 verboden, de ngo-tak werd pas in maart van dit jaar officieel. Maar onder Mubarak werd de organisatie wel gedoogd. Ze mocht haar sociale activiteiten ontplooien, en in 2005 mocht ze, zij het niet in eigen naam maar via onafhankelijke kandidaten, meedoen aan parlementsverkiezingen.