Een onverwachts modderbad

Foto AP

Bezoekers van het Hoya Hot Springs Resort in Chihpen, dat aan de oostkust van Taiwan ligt, verlaten het gebouw noodgedwongen nadat typhoon Usagi zaterdag een aardbeving veroorzaakte in het oudste sparesort van het land.

Tyfoon Usagi haalde windsnelheden van ten minste 241 kilometer per uur en kostte in de Filippijnen zaterdag aan twee mensen het leven. Verschillende dorpen op de Filippijnen en Taiwan zijn geëvacueerd, veerdiensten zijn opgeschort en alle vluchten zijn geannuleerd.

De supertyfoon, momenteel categorie 4 op de schaal van Saffir-Simpson, zal naar verwachting toenemen tot kracht 5. Wanneer Usagi over het zuiden van Taiwan en het noorden van de Filippijnen getrokken is, zal hij naar verwachting vanochtend het Chinese vasteland bereiken. Volgens metrologen wordt het de sterkste storm van het jaar, meldde de BBC zaterdag.