Doodnormale dorpsfoto’s

Zien // Fotografie nationale fotoweek T/m 29 september Steenbergen Archief, Kunstacademie St. Joost, Breda, zie nrch.nl/33pq Het ‘Steenbergen Archief’ is eigenlijk een enorme collectie foto’s van een doodnormale dorpsfotograaf. Oorspronkelijk behoort het archief toe aan twee families; namelijk ‘Van Mechelen’ en ‘Verschuren’. Zij kregen hele generaties mensen in hun studio voor een portret van hun families of huisdieren tussen 1933 en 2002. Het archief is een kleine verzameling familieverhalen, maar het laat ook zien hoe de samenleving in zeventig jaar is veranderd. Met andere woorden: prachtig fotografisch- en sociologisch studiemateriaal. Het archief werd enkele jaren geleden gered vanonder een lekkend zolderdak. De afgelopen weken hebben 69 studenten van de kunstacademie St. Joost het archief gebruikt als uitgangspunt tot het maken van werk in het kader van de nationale fotoweek. Zo vroegen studenten Karlijn Bijl en Evelien Seegers illustratoren, waaronder nrc.next-illustrator Tjarko van der Pol, op archiefbeelden uitgewiste personen hun gezicht terug te geven.