De herfst: hét seizoen voor nieuwe releases en dubieuze vondsten

Weer veel muziekdoden herrijzen de komende tijd. Terwijl de intens zingende Jeff Buckley zijn filmbiografie krijgt, is de rustige cd-zomer intussen ook goed voorbij met een stortvloed in het najaar, hét seizoen waarin het nieuwe releases regent. En dan duiken ook de ‘vergeten’ opnames van gestorven grote muzieknamen weer veelvuldig op. In de pop, en ook veelvuldig de jazz: wanneer het stof wordt geblazen van lang op een plank bewaarde studio-opnames en concertbanden komt niet zelden mooi materiaal tevoorschijn.

The lost tapes. Wat een wonderlijk gegeven toch altijd. Maar waar komen die vandaan? En wie vond die tapes? Het spreekt altijd een beetje tot de verbeelding, dat ‘stoffige archief’ – hé, wat ligt daar nu? Maar vooral: in welk licht wordt oud materiaal opnieuw uitgebracht? Misschien was uitbrengen wel helemaal niet de bedoeling. Was de betreffende artiest niet tevreden, of waren opnames ‘schetsen’ in het doorwerken van een tussentijdse muziekfase. Anderzijds zullen platenlabels sommige opnames niet hebben willen uitbrengen; onverkoopbaar, andere verwachtingen, faillissement.

Maar hoe dan ook, het gebeurt. Al dan niet door voormalige bandgenoten geïnitieerd. Neem het snode plan van Queen-gitarist Brian May. Hij overweegt een nieuw album met de zang die de in 1991 overleden Queen-frontman Freddie Mercury vlak voor zijn dood nog had opgenomen. Er ‘bleken nog een paar dingen boven water te zijn gekomen’. Inclusief de songs die Freddie maakte met Michael Jackson. Tikje dubieus toch? En zeker omdat het niet de eerste keer is dat Mercury postuum te horen is op een Queen-album: het in 1995 verschenen Made In Heaven werd ook al samengesteld aan de hand van demo’s en ander restmateriaal.

Niet zelden valt er wat te vieren in de muziekbusiness. Nirvana’s laatste studioalbum In Utero bestaat 20 jaar. Komende week verschijnt een speciale heruitgave met daarop meer dan zeventig bonustracks. De B-kantjes, de van de tafel gevallen mixen waarin Nirvana-leden Kurt Cobain, Krist Novoselic en Dave Grohl losgaan. Confronterend. Uitdagend. Kwetsbaar.

En neem de net verschenen ode aan Ramses Shaffy: Leef! De zanger zou op 29 augustus 80 jaar zijn geworden. Naast een eindeloze lijst ‘vrienden’, is Ramses zelf (breekbaar) zingend te horen in twee liedjes, opgenomen in het jaar voor zijn dood in 2009. En ja hoor, daar klinken ook de Beatles weer. Jong, fruitig, onbezorgd in het vervolg op Live at the BBC van de Beatles (1994). Voor de tweede keer komen op cd en vinyl niet eerder uitgebrachte opnames en radio-interviews bij de BBC in informele sfeer uit die de band in 1963 en 1964 opnam.

Niet erg belangrijk, maar ook weer smakelijk en ludiek verpakt voor december.