Buma wil koerswijziging in ruil voor steun aan kabinet

Sybrand Buma (rechts) tegenover Geert Wilders. Foto ANP / Martijn Beekman

CDA-leider Sybrand Buma is bereid het kabinet aan een meerderheid in de Eerste Kamer te helpen voor de extra bezuinigingen van zes miljard euro. Maar hij wil daar wel wat voor terug: veel zeggenschap in hoe dat bezuinigingspakket eruit gaat zien.

Dat zegt hij vandaag in een interview met De Telegraaf. Buma wil “geen lastenverzwaringen en geen nivellering”. Het CDA presenteert vandaag daarom een alternatief voor de miljoenennota, waarin twee van de zes miljard opnieuw ingevuld wordt. Volgens Buma is het “stevige alternatief” in de eerste plaats gericht op meer banen. De plannen rijden vooral de PvdA in de wielen.

De belangrijkste speerpunten van het CDA-alternatief:

  • De hervormingen uit het sociaal akkoord moeten naar voren gehaald worden. Zo moet “alles op alles” gezet worden om banen te creëren;
  • De uitkeringen moeten worden ontkoppeld van de marktsector en aan de ambtenarensalarissen worden gekoppeld;
  • Extra’s voor minima worden geschrapt;
  • Er wordt gekort op toeslagen;
  • Er komt een nullijn in de zorg.

Het kabinet van VVD en PvdA heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en moet daarom steun zoeken van oppositiepartijen. Deze zomer werd er geflirt met D66, maar dat liep op niets uit. Steun voor het bezuinigingspakket van het CDA zou daarom erg welkom zijn, maar de uitspraken van Buma van vandaag tonen dat hij de huid duur wil verkopen.

    • Peter Zantingh