Brokken, Kloek en Van Gelder op shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2013

Onder andere Jan Brokken, Els Kloek en Roelof van Gelder maken kans op Libris Geschiedenis Prijs, de prijs voor het beste historische boek van het afgelopen jaar, meldt de Libris-organisatie.

De jury, voorzitterschap van Nout Wellink, koos de volgende vijf titels:

- Martin Bossenbroek: De Boerenoorlog (Athenaeum-Polak & Van Gennep)
- Jan Brokken: De vergelding. Een dorp in tijden van oorlog (Uitgeverij Atlas Contact)
- Roelof van Gelder: Naar het aards paradijs. Het rusteloze leven van Jacob Roggeveen, ontdekker van Paaseiland (1659-1729) (Uitgeverij Balans)
- Els Kloek (samenstelling): 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (Vantilt)
- Frits van Oostrom: Wereld in woorden. Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1300-1400 (Uitgeverij Bert Bakker)

De jury bestaat dit jaar naast Wellink ook uit Carla Boos (voormalig eindredacteur NTR-televisie), Pieter-Matthijs Gijsbers (directeur Nederlands Openluchtmuseum ) Martine Gosselink (hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam), Beatrice de Graaf (hoogleraar conflict en veiligheid in historisch perspectief aan de Universiteit van Leiden), Piet de Rooij (emeritus hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam), Martin Sommer (redacteur van de Volkskrant) en Frans Smits (hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad).

De winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs wordt op 20 oktober, tijdens een uitzending van het radioprogramma OVT, bekendgemaakt. Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.